ExterneMoldova

Scrisorile de acredidare a ambasadorului a Republicii Moldova, primite de Volodimir Zelenski

Joi, 2 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit scrisorile de acreditare a trei noi ambasadori în Ucraina: ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Bridget Brink, ambasadorul Republicii Moldova, Valeriu Chiveri, și ambasadorul Indiei, Harsha Kumar Jane.

Ceremonia a avut loc la Kiev, cu participarea reprezentanților tuturor țărilor străine, ale căror ambasade și-au reluat activitatea în Ucraina, anunță Președinția Ucrainei, într-un comunicat de presă.

„Le mulțumesc tuturor ambasadorilor care au rămas cât mai mult timp posibil în Ucraina. Celor care s-au întors cât mai repede în Ucraina. Voi fi cât se poate de fericit pentru toți cei care se vor întoarce curând în inima noastră, la Kiev”, a declarat liderul de la Kiev.

Primind acreditările din partea ambasadorul Republicii Moldova, Volodimir Zelenski a remarcat că de la începutul războiului, Republica Moldova a acceptat un număr mare de ucraineni care fugeau din calea războiului.

Valeriu Chiveri a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Ucraina la 22 decembrie 2022. Valeriu Chiveri a fost ambasador al Reăublicii Moldova în Austria, în perioada anilor 2010-2013, precum și șeful Delegației permanente a Moldovei pe lângă OSCE; reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă Organizațiile Internaționale cu sediul la Viena.

În perioada 2013-2015, Chiveri a fost viceministru în cadrul MAEIE al Republicii Moldova, iar din 2019 până în prezent exercită funcția de șef al Oficiului pentru programe al OSCE, în Dushanbe, Tadjikistan.

La câteva zile după începutul războiului, pe 3 martie 2022, Ambasada Republicii Moldova în Ucraina a anunța că își sistează temporar activitatea, din motive de securitate, iar la 12 martie, secția consulară a Ambasadei a anunțat că va presta serviciile consulare în or. Cernăuți.

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina și-a reluat activitatea la Kiev în format deplin pe 15 aprilie 2022. Tot din 15 aprilie, secția consulară a Ambasadei a reluat prestarea serviciilor consulare la Kiev, revenind de la Cernăuți, unde a activat temporar.

Sursa: Noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *