Actualitate

Se anunță un nou scandal în Ardeal – De Ziua Libertății Secuiești se va cere din nou autonomia secuilor/ Semnal al Consiliului Național Secuiesc

După o pauză de patru ani, va fi organizată din nou Ziua Libertăţii Secuieşti în data de 10 martie, la Târgu Mureş, a anunţat miercuri Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Într-un apel remis Agenţiei de Presă MTI, citat de Rador, preşedintele CNS, Balázs Izsák, a amintit că din cauza pandemiei în ultimii ani a trebuit să fie concepute “comemorări alternative” care nu presupuneau adunarea oamenilor.

Însă membrii comunităţii au exprimat în repetate rânduri nevoia organizării unor evenimente în masă, iar acum a sosit momentul pentru asta, a scris Balázs Izsák. “În data de 10 martie, la ora 16, să ne adunăm din nou pe strada Secuilor Martiri din Târgu Mureş şi de aici să mergem în marş, conform tradiţiei, spre piaţa centrală a oraşului, în faţa prefecturii. Să fim puternici, curajoşi şi consecvenţi, şi să transmitem un mesaj întregii lumi: prin mijloace constituţionale, fără violenţă, dar cu perseverenţă neclintită, cerem libertate pentru secui: autodeterminare pentru Ţinutul Secuiesc, în cadrul statului român”, a scris preşedintele CNS.

Consiliul Naţional Secuiesc invită locuitorii Ţinutului Secuiesc ca în măsura în care pot, să fie prezenţi la evenimentul de la Târgu Mureş, pentru a exprima – în mod paşnic şi cu demnitate – dorinţa de autonomie a comunităţii. În acelaşi timp, solicită partidelor maghiare, organizaţiilor non-guvernamentale maghiare şi comunităţilor bisericilor istorice maghiare să participe la pregătirea evenimentului şi să încurajeze participarea secuilor şi a maghiarilor din toată Transilvania. CNS solicită, de asemenea, organizaţiilor maghiarilor care trăiesc în străinătate, să meargă pe 10 martie cu steaguri secuieşti în faţa ambasadelor României şi să îşi exprime solidaritatea faţă de mişcarea de autonomie a secuilor.

“Este important să fim cât mai mulţi, astfel încât toată lumea să înţeleagă: nu ne intimidează nici ameninţările, nici menţinerea unor măsuri ilegale, miza luptei noastre este, fără încetare, libertatea secuilor”, a subliniat Balázs Izsák.

Referindu-se la rezultatele preliminare ale recensământului din 2022, președintele CNS a arătat: “Suntem conștienți de scăderea dramatică a populației comunității naționale maghiare din Transilvania”. Balázs Izsák a atras atenţia, totodată, şi asupra unor cazuri în care mijloacele de protecție a drepturilor minorităților “au funcționat prost sau deloc”, precum calvarul Liceului Teologic Romano-Catolic Francisc Rákóczi al II-lea din Târgu Mureş.

Potrivit CNS nici în cazul Universităţii de Medicină din Târgu Mureş, problema educației medicale maghiare nu poate fi considerată rezolvată și nici folosirea liberă a limbii materne. Comunitatea maghiară din Transilvania trebuie să dea dovadă de forță și să depună o petiție Guvernului român în numele a mii de protestatari, a subliniat preşedintele CNS. “Cerem Guvernului, într-o petiție, să se folosească de instrumentul puterii prin care va putea opri scăderea populației țării.

Cerem Guvernului să adopte măsuri pentru ca cetățenii care au emigrat din România să se întoarcă acasă. Iar dacă este incapabil pentru acest lucru, trebuie să ia act de faptul că comunitatea secuiască poate face acest lucru pe propriul teritoriu, în Ţinutul Secuiesc, cu ajutorul instrumentului de putere al autonomiei teritoriale”, a subliniat preşedintele CNS, care a adăugat:

“Doar autodeterminarea internă a Ţinutului Secuiesc poate asigura egalitatea deplină și reală a cetățenilor care trăiesc pe teritoriul său. Doar în condițiile libertății, cu propriile noastre abilități şi pe baza propriilor decizii putem pune capăt declinului economic și discriminării secuilor”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. „Suntem conștienți de scăderea dramatică a populației comunității naționale maghiare din Transilvania”… Perfect. Poate au si romanii, o data in dureroasa lor istorie, noroc si sunt eliberati de milenarul jug maghiar prin forta providentei. Fiindca se pare ca e nevoie de interventia providentei in aceasta tara, daca atat conducerea cat si poporul sunt prea slabi pentru a-si face ordine in propria ograda. Vremile cand conducatorii nostri ne spuneau “Am pazit o singura lege, sa nu ne plecam genunchii niciodata in fata nimanui!” au trecut demult…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *