Economie

Se caută petrol şi gaze naturale pe teritoriul R. Moldova

Cel puţin asta cred autorităţile, tocmai de aceea în curând va fi creat un grup de lucru interministerial cu statut permanent care va elabora o foaie de parcurs pentru exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi pe teritoriul Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul unei şedinţe convocate joi de către viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a examinat situaţia actuală privind explorarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale în R. Moldova.

In prezent în sudul ţării o companie locală, care deţine contractul de exploatare exclusivă a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din zona localităţilor zăcăminte şi Victorovca, extrage lunar circa 10-12 mii metri cubi de gaze naturale şi circa 1 mie tone de ţiţei lunar. Potrivit lui Valentin Bodişteanu, directorul companiei, compania are posibilitatea de a mări extracţia de gaze până la o capacitate de circa 200 de mii de metri cubi lunar. În viitorul apropiat urmează a fi forate sonde pentru explorarea la adâncimi de peste 3 mii de metri, în prezent fiind în proces de import utilajul specializat.

„Dacă în anii 50 ai secolului trecut exploatarea zăcămintelor din Moldova nu era rentabilă, în acea perioadă fiind descoperite rezerve enorme în regiunea Siberiei, acum pentru Moldova acest lucru devine interesant, în condiţiile în care importăm resurse energetice tot mai scumpe, dar nici nu cunoaştem ce rezerve avem sub picioarele noastre”, a spus ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Potrivit raportului prezentat de Institutul de geologie şi seismologie al Academiei de ştiinţe, pe teritoriul Republicii Moldova au fost forate, pe parcursul anilor 1945-1972 peste 700 de sonde cu o adâncime de până la 3 mii de metri, care au găsit semne de prezenţă a hidrocarburilor, însă cantităţi mai mari ar putea fi găsite în straturi mai adânci ale solului.

A.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *