CSI / Rusia

Se înfiinţează o armată pentru răsturnarea lui Putin: „În Rusia mulţi oameni sunt conduşi ca vitele”

„În Rusia, mulţi oameni sunt conduşi ca vitele” – continuă Kuzneţov. „El vorbeşte afişând constant un surâs, gesticulând şi făcând pauze de efect, ca un politician care îşi rosteşte discursul electoral” – scrie Peterson.

„Noi suntem ”Ceilalţi ruşi”, – spune el. Rusia are nevoie de o forţă reală, puternică care ar putea să se opună regimului lui Putin. În Rusia sunt oameni care susţin mişcarea de opoziţie, dar nu există un lider care să-i unească”.

Kuzneţov locuieşte la Kiev de nouă luni. El afirmă că vrea să creeze ceea ce el numeşte „Armata Insurgenţă Rusă”. El speră să înfrângă persecuţiile aparent insurmontabile ale Kremlinului împotriva disidenţei interne – să unifice opoziţia rusă refugiată în Ucraina şi în Europa de Est şi să deschidă calea pentru o mişcare de opoziţie legitimă, care se se întoarcă în Rusia pentru răsturnarea preşedintelui Vladimir Putin.

Rusul afirmă că uciderea lui Boris Nemţov a fost o lovitură pentru mişcarea de opoziţie. „Dar el a pus la îndoială reputaţia lui Nemţov de reformator autentic, deoarece el a fost în relaţii strânse cu Kremlinul” – scrie jurnalistul.

După revoluţia din februarie 2014, din Ucraina, Kuzneţov a creat o pagină pe reţeaua socială „VKontakte” unde poştă materiale care expuneau operaţiunile sub acoperire ale Rusiei în Ucraina. El contesta în mod deschis legitimitatea „regimului Putin”.

„Kuzneţov spune că după ce pagină să a câştigat popularitate, FSB l-a luat în vizor. El personal şi vecinii săi au fost interogaţi, iar casă să pusă sub permanentă supraveghere” – se arată în articol.

Ca rezultat, pagina sa VKontakte a fost blocată. Dar Kuzneţov nu s-a lăsat şi a creat o pagină similară pe „Facebook”, care a adunat rapid 40 de mii de like-uri.

Potrivit autorului, povestea lui Kuzneţov reflectă persecuţia opiniei neconforme cu cea oficială în Rusia. Kremlinul numeşte acest tip de persecuţie parte a unei strategii de combatere a extremismului. „În august 2014, abuzurile FSB l-au obligat pe Kuzneţov să fugă în Ucraina. Decizia să a revoltat familia, iar mulţi prieteni l-au declarat trădător şi „marionetă a CIA”.

Putin se bucură de popularitate în Rusia, dar Kuzneţov spune că există o nemulţumire care mocneşte. „Majoritatea oamenilor cred la fel că mine, că dacă ar apărea cineva care să unească opoziţia, sitiatia poate fi schimbată” – a spus el.

„Deşi intenţiile sale sunt în general politice, scopul sau este să unească sub acelaşi steag pe toţi ruşii care lupta pentru Ucraina împotriva forţelor ruso-separatiste combinate” – spune autorul.

Date fiabile cu privire la numărul de ruşi care lupta de partea Ucrainei nu există. Purtătorul de cuvânt al Regimentului „Azov” susţine că mai mult de 30 din cei 1.400 de combatanţi ai regimentului sunt transfugi ruşi.

Potrivit expertului polonez Casper Renkavek, de partea Ucrainei lupta între 100-300 luptători din diferite ţări. Unii sunt militari bine instruiţi: membri ai fostelor comandouri cu experienţă de lupta în Irak şi Afganistan (veniţi din ţări precum SUA, Franţa şi Georgia), precum şi militari cu experienţă de lupta din Legiunea Străină franceză.

Kuznetsov a refuzat să spună câţi membri ai noii armate a recrutat până în prezent, dar a spus că grupul sau este în „creştere rapidă” şi include un recrutor la Moscova.

„Una dintre ideile care îi uneşte pe transfugii ruşi care lupta în Ucraina este speranţa că generaţia post-sovietică din Rusia, care a avut contact cu Occidentul, în cele din urmă va aruncă la coş trecutul comunist al Rusiei şi va cere reforme politice şi economice”, – spune autorul.

„Kuzneţov afirmă că până în prezent nu a fost contactat de CIA sau alte servicii de informaţii occidentale, dar spune că se află în contact permanent cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)”, – scrie autorul. „Suntem deseori denumiţi marionetele CIA, aşa că de ce să nu ne comportăm conform ”reputaţiei”, spune Kuzneţov. Şi ca să fiu sincer, fără sprijin internaţional nu văd cum vom putea reuşi”.

Când a fost întrebat dacă se va întoarce în Rusia, Kuzneţov a răspuns: „Cu siguranţă că acum nu pot, mai ales după ce am început să vorbesc la Kiev…mă voi întoarce în Rusia doar pe un tanc NATO”, a încheiat cu un zâmbet disidentul rus.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *