CSI / Rusia

Se întâmplă în Cecenia: O ”teroristă” de doar 18 ani – răpită din spital și ucisă

O sursă de încredere a anunţat activiştii pentru drepturile omului că două rude şi doi veri ai Sakbievei, angajaţi ai serviciilor de forţă locale, au decis ca ruda lor trebuie să moară din cauza implicării sale în atacul asupra poliţiei de pe 17 decembrie, de la Groznîi.

Interlocutorul „Memorial” susţine că, în a treia săptămâna a lunii decembrie, fata a fost răpită din spital, iar mai târziu ucisă în circumstanţe necunoscute. Apoi, în linişte, fără ritual funerar, a fost îngropată în cimitirul din satul natal Salaji, raionul Urus-Mârtan din Cecenia.

Pe 29 decembrie, portalul de ştiri „Kavkazski Uzel” (Nodul caucazian), citând o sursă informată din Ministerul Sănătăţii al Ceceniei, a scris că de fapt toţi cei trei suspecţi de atacul asupra poliţiei din Groznîi au fost ucişi. Zvonurile despre execuţiile extrajudiciare din Cecenia circulă de pe 26 decembrie, dar confirmarea acestor informaţii din alte surse nu a venit.

În timpul operaţiunii poliţiei de după atac, Asab Iusupov şi Ismail Bergoev, ambii în vârstă de 29 de ani, şi Madina Sakbieva, prietena lui Islam Altemirov, ucis în atac, au fost reţinuţi de forţele de securitate. Pe 22 decembrie, cei trei încă se aflau la spital, tinerii aveau plăgi împuşcate, iar fetei medicii au fost nevoiţi să-i amputeze piciorul.

Potrivit sursei citate, la dată de 25 decembrie, în spital a avut loc o până de curent. Câţiva bărbaţi înarmaţi l-au târât afară pe unul dintre suspecţi şi l-au ucis în curtea spitalului. Ceilalţi doi au fost duşi în altă parte şi au avut aceeaşi soarta.

Pe 31 decembrie, şeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a negat informaţiile despre uciderea celor trei tineri.

Amintim, pe 17 decembrie, în diferite zone ale Groznîi au fost atacate forţele de ordine. În timpul atacului au fost ucişi patru ofiţeri de poliţie şi unul rănit. În oraş a fost introdusă stare de urgenţă, iar în timpul operațiunii antitero care a urmat forţele speciale au ucis şapte atacatori.

Oficialii de securitate au declarat că toţi cei împuşcaţi fac parte din celulă locală a ISIS, dar localnicii pun la îndoială acest lucru. Ei spun că atacatorii nu aveau arme (le-au luat de la ofiţerii de poliţie ucişi) sau plan, acţiunile lor nu au fost coordonate şi cer o investigaţie reală a cauzelor atacului. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *