Actualitate

Se pregătesc de un atac nuclear? Armata rusă din Transnistria organizează simulări pe malul stâng al Nistrului

În aceste zile, grupul operativ de trupe ruse (GOTR) din Transnistria simulează un „atac nuclear, chimic și biologic”. Un anunț în acest sens a apărut pe site-ul Ministerului rus al Apărării, transmite Nordnews.

„În timpul aplicațiilor, militarii din GOTR au trebuit să opereze în condițiile utilizării armelor de distrugere în masă de către inamic”, se menționează în comunicat.

În timpul antrenamentului, soldații au purtat costume de protecție și au trecut prin zonele „contaminate”, iar apoi trebuiau să-și curețe uniformele și armele de radiații.

Peste 600 de tineri s-au mutat cu traiul din Transnistria pe malul drept al Nistrului în ultimele luni, de teamă că ar putea fi mobilizați de Rusia contra Ucrainei.

„Nu există niciun impediment ca cetățenii să treacă pe partea dreaptă a Nistrului. Pe cei din regiunea transnistreană, Chișinăul îi consideră cetățeni ai Republicii Moldova. Și atunci e greu să pui anumite filtre și să zici că acesta e bun, iar acesta e rău”, susține șeful SIS, Alexandru Musteață.

Astfel, potrivit statisticilor oficiale deținute, peste 338.000 oameni care trăiesc în Transnistria sunt cetățeni ai Republicii Moldova, 313.000 au pașapoarte eliberate de autoritățile de la Chișinău, în timp ce 281.000 dețin și cărți de identitate eliberate de autoritățile constituționale. În același timp, Rusia a acordat regiunii Transnistriei peste 220.000 de pașapoarte rusești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *