Politică

Se strânge lațul în jurul fugarilor Plahotniuc, Șor și Platon. Ucraina și un șir de țări candidate la integrarea în UE se alătură sancțiunilor

Ucraina și un șir de țări candidate la integrarea în Uniunea Europeană au informat Consiliul Uniunii Europene despre intențiile sale de a se alătura regimului de sancțiuni ce ține de încercările de destabilizare a Republicii Moldova, scrie Europa Liberă și Realitatea.md.

Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina și Bosnia și Herțegovina – state candidate la aderare, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țări EFTA (membre ale Spațiului Economic European) se aliniază la decizia Consiliului European (CE) de a sancționa persoanele „care au participat la acte de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova”.

Țările care au decis să se alăture se vor asigura că politicile lor naționale sunt în conformitate cu decizia Consiliului.

În data de 28 iunie, CSE a extins lista persoanelor supuse sancțiunilor internaționale, iar tranzacțiile financiare, efectuate de acestea pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi supuse unui control mai riguros. Este vorba despre Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Aleksandr Kalinin și Grigore Caramalac.

Vă amintim că la 2 iunie 2023, Canada impune sancțiuni împotriva a șapte persoane și a unei entități din Republica Moldova, drept răspuns răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly.

Menționăm că pe lista sancțiunilor au fost incluși Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber și Partidul Șor, ca entitate.

„Aceste sancțiuni vizează o serie de persoane, inclusiv oligarhi moldoveni, oameni de afaceri, parlamentari și politicieni care au legătură cu Rusia, și Partidul Șor, un partid politic strâns legat de Ilan Mironovici Șor, care se află pe lista persoanelor sancționate și care a lucrat la destabilizarea guvernului ales democratic, în favoarea Rusiei”, anunță Guvernul canadian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *