CSI / Rusia

Se teme că va fi arestat? Putin nu va participa la summitul BRICS din Africa de Sud, ci îl va trimite pe Lavrov

Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu va participa la summitul BRICS din Africa de Sud, care are loc în luna august, decizia fiind luată „de comun acord”, a anunţat miercuri, 19 iulie, Preşedinţia Africii de Sud, relatează News.ro.

Rusia va fi reprezentată de ministrul său de externe Serghei Lavrov, a mai precizat Preşedinţia într-un comunicat.

În schimb, liderii Braziliei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud – celelalte ţări din BRICS – vor participa la summit, a spus Preşedinţia sud-africană.

Anunţul vine în condiţiile în care Africa de Sud, gazda reuniunii, s-a confruntat cu o dilemă, deoarece, în calitate de membru al Curţii Penale Internaţionale (CPI), teoretic ar fi fost obligată să-l aresteze pe Putin pentru presupuse crime de război, dacă președitele rus ar fi participat la summit.

Vă amintim că la 17 martie, CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin, pe care îl acuză de crime de război pentru deportarea copiilor ucraineni.

Menționăm că arestarea lui Vladimir Putin ar însemna a declara război Rusiei, a declarat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa în documente publicate marţi, 18 iulie, în plină dezbatere naţională asupra primirii preşedintelui rus în ţară pentru a participa la summitul BRICS, un grup de cooperare al celor mai mari economii emergente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *