Cultură

Sebastian Nahaba: „Vreau să reînvii formația „Plai”

Cântă la tobe încă de pe când era student. Mai întâi – în Orchestra Restaurantului „Doina”, condusă de Timofei Tregubenco. Acesta l-a învățat notele muzicale și i-a dat primele lecții de percuție. A activat în formația „Timpul înainte”, condusă de Ruslan Țăranu, apoi – în orchestra Restaurantului „Inturist”. Aici, la „Inturist”, a fost observat de Ștefan Petrache care i-a cooptat pe el și pe Petre Toma în formația „Plai”. În 1983, la concursul unional de muzică ușoară „Plai” se situează pe locul trei, devenind astfel una dintre primele trei formații din Uniunea Sovietică.

Autodidact fiind, Sebastian Nahaba este unul dintre bateriștii de forță din R. Moldova. Când a venit la Chișinău, sălile de dans erau un punct de atracție pentru tineret. Așa a ajuns și el, într-o bună zi, la sala de dans „Zâmbetul” (faimoasa terasă „Ulîbka” de altă dată), unde cântau la chitară Anatol Neamțu, iar la tobe – Alexandru Oprița. „Mi-au plăcut mult tobele. Am început să caut profesori. Cea dintâi persoană care mi-a arătat primele ritmuri a fost Pavel Căpățână, care actualmente locuiește la Ungheni. La formarea mea ca muzician au contribuit Valentin Dânga, Petre Toma, Liviu Știrbu, Ruslan Țăranu ș.a.”, ne povestește Sebastian Nahaba.

Din formația „Plai” „a emigrat” la trupa „Legenda”, a lui Iurie Sadovnic, unde mai activau Anatol Dumitraș și Vlad Iurcu. Aici s-a aflat mai bine de trei ani după care, împreună cu Vlad Iurcu, înființează formația „Chișinău”. „Cu această formație am avut mai multe contracte în România. Am participat și la Festivalul de muzică rock din Bulgaria. Noi interpretam muzică pop-rock. Atunci am înregistrat mai multe piese: „Jos mafia!”, „Steaua țării”, „Legământ”, „Învățați, învățați!”, „Măștile” etc.”, își amintește celebrul baterist.

Apoi au urmat perioadele petrecute pe vase de croazieră. Timp de trei ani, bateristul a avut contracte pe nave turistice, angajat fiind al unei companii din Grecia. Următorii cinci ani activează în America, în două formații: „Danu Russians” și „BC Band”. În 2005 și 2006 participă la două ediții consecutive ale Festivalului „Russian Rock of America”. În 2008 revine acasă. La propunerea patronului unui club de noapte – Anatolie Petrache, înființează formația „Calul bălan”, avându-i ca soliști pe Ion Vornicescu și Cristina Scarlat, iar în calitate de instrumentiști – pe Anatolie Bălan, Vlad Midrigan și Alexandru Moldovan. La Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova conduce formația „Chișinău”. „Recent ne-am reîntâlnit în cadrul formației și dorim să înregistrăm un CD cu hiturile cunoscute și cu alte piese noi. De asemenea, mi-aș dori mult să reînvii formația „Plai”, ne mai spune Sebastian Nahaba, omul care afirmă că-i este recunoscător familiei sale din a cărei parte are toată susținerea în tot ceea ce face în scenă și, în mod special, din partea soției, Nadejda Vizitiu-Nahaba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *