CSI / Rusia

Secretarul de stat american a sosit la Soci pentru convorbiri cu președintele Putin

John Kerry urmează să aibă o întrevedere marți cu președintele Vladimir Putin, în condițiile în care Ucraina traversează ‘un moment critic’ pentru a asigura ‘aplicarea următoarelor etape’ ale regimului de încetare a focului în vigoare din februarie în estul țării, a declarat un responsabil al Departamentului de Stat.

Potrivit acestuia, situația din Siria și negocierile nucleare iraniene vor fi de asemenea abordate cu ocazia acestor discuții americano-ruse.

Se așteaptă ca secretarul de stat american, care a avut o întâlnire săptămâna trecută cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, să-l informeze pe șeful statului rus cu privire la conținutul acestei discuții, în contextul în care un acord definitiv asupra programului nuclear iranian trebuie încheiat până la 30 iunie.

‘Este important ca toți să fim pe aceeași linie, în timp ce numărătoarea inversă a început. Acesta este cel mai eficient mod’, a declarat același reprezentant al Departamentului de Stat.

Războiul din Siria, unde rebelii susținuți de SUA luptă împotriva forțelor guvernului condus de președintele Bashar al-Assad, aliat al Moscovei, este de asemenea inclus în agenda întrevederii Putin-Kerry de la Soci, la fel ca violențele din Libia și amenințarea reprezentată de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Relațiile dintre Rusia și SUA traversează o criză inedită de la încheierea Războiului Rece, ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova în martie 2014 și a conflictului între separatiștii proruși și forțele Kievului în estul Ucrainei. Occidentul acuză Rusia că-i susține din punct de vedere militar pe rebeli, lucru negat de Moscova.

Dar, după mai mult de un an de tensiuni, semne ale unei posibile îmbunătățiri a situației încep să apară, Washingtonul încercând să se apropie de Moscova pentru rezolvarea problemelor legate de amenințarea reprezentată de gruparea Statul Islamic sau de violențele din Siria și Libia.

‘Am putea coopera mult împreună, dacă vom găsi un interes’ comun, a afirmat responsabilul citat al Departamentului de Stat, în fața jurnaliștilor care îl însoțesc pe Kerry în vizită la Soci.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că este pregătit să refacă relațiile cu Washingtonul și Bruxellesul, care au instituit sancțiuni economice grele împotriva Rusiei, rămânând în același timp de neclintit în privința Ucrainei.

Secretarul de stat american va discuta mai întâi cu omologul său rus Serghei Lavrov, înainte de întâlnirea cu Putin, potrivit agenției de presă ruse TASS.
sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *