Actualitate

Secretul murăturilor fără sare sau conservanţi, păstrat într-un sat

În satul Ocnişoara din judeţul Albă, localnicii au renunţat la sarea iodata din magazine şi folosesc în gospodărie apă sărată de la un izvor din apropiere. Soţii Oprită folosesc acesta saramură de când se ştiu. Spun că apă are o concentraţie foarte mare de sare.

Marta Oprită: “Tot ce pui – curechi, castraveţi – tot ce pui nu se inmoie. ÎI foarte sărată apă, aşa nu o poţi gustă că îi prea sărat şi băgăm aşa”

Telemeaua măturată în saramură naturală are un gust aparte, spun localnicii. Vestea izvorului cu apă sărată i-a făcut şi pe locuitorii satelor învecinate să vină să se aprovizioneze cu apă care înlocuieşte sarea. Cu toţii o folosesc pentru murături, telemea şi chiar pentru tratament. Până şi aluatul de pâine e făcut cu aceeaşi apă sărată.

Alţii folosesc apă pentru tratament. „Zece minute stau şi iară mă mai ung o dată”, spune un localnic “ e sărat, dar nu ştiu că mai are ceva.” Oamenii susţin că este un fel de apă termală, care ajută la reumatism, dar şi la durerile de cap.

Sătenii îşi amintesc că pe vremuri trebuia să plătească pentru a lua saramură. Acum, oricine ajunge în zona îşi poate duce acasă apă specială.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *