Actualitate

Securitate informațională? Accent TV și Primul în Moldova, afiliate lui Șor, au un nou proprietar din Rusia

Posturile TV Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat nu doar administratorul, ci și proprietarii din Rusia. Compania care deține posturile are un nou fondator, pe nume Alexei Polunin, cetățean al Federației Ruse, scrie Ziarul de Gardă și Deschide.md.

Cele două posturi sunt deținute de Societatea Comercială Telesistem TV SRL, care, la rândul ei, este deținută de o companie din Federația Rusă, ”Медиа Инвест Сервис”. Aceasta din urmă și-a schimbat proprietarii în octombrie 2022, după ce în septembrie s-a aflat că Telesitem TV are un nou administrator. Stanislav Vîjga a fost înlocuit de Arina Corșicova.

La 22 septembrie, CA a fost anunțat despre schimbarea administratorului firmei care deține licențele de emisie pentru cele două posturi. Arina Corșicova a anexat atunci la nota informativă și extrasul din Registrul de stat, potrivit căruia beneficiarii finali ai posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV rămân a fi doi cetățeni din Federația Rusă – Natalia Ermilova și Samvel Grigorean. 

Cei doi au preluat compania din R. Moldova prin intermediul firmei ”Объединенные Ресурсы”, în perioada alegerilor parlamentare anticipate din vara anului 2021. Înainte de asta, cele două posturi de televiziune îi aparțineau fiului fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, partener al fratelui fostului președinte Igor Dodon, Alexandru Dodon, în cadrul câtorva companii. Ceaika deținea cele două posturi în R. Moldova împreună cu Vadim Ciubară, un apropiat al lui Igor Dodon.  

Datele din Registrul persoanelor juridice din Federația Rusă consultate de ZdG arată, însă, că fondatorul companiei din R. Moldova, Telesitem TV SRL, firma din Rusia „Медиа Инвест Сервис”, și-a schimbat proprietarii o lună mai târziu, la 7 octombrie 2022. Noul proprietar a devenit un oarecare Alexei Polunin, cetățean al Federației Ruse. Acesta a preluat „Медиа Инвест Сервис” prin intermediul companiei pe care o deține, „Диаманд Эстейт”. 

ZDG a găsit mai multe persoane din Federația Rusă cu numele Alexei Polunin. Printre acestea se numără și un fost deputat din partea Partidului Rusia Unită, din cadrul Consiliului Deputaților din districtul Klin, regiunea Moscovei. Deși deputatul și noul proprietar al posturilor TV au același patronimic, Vladimir (în rusă, Владимирович), Ziarul de Gardă nu a putut confirma, deocamdată, dacă acesta este sau nu noul proprietar oficial al firmei ce deține posturile Primul în Moldova și Accent TV.

„Медиа Инвест Сервис” rămâne a fi înregistrată în Sankt Petersburg, ca și înainte de a-și schimba proprietarii. Compania care o deține, „Диаманд Эстейт”, își are sediul în Moscova. Niciuna dintre cele două firme nu are activitate în domeniul mass-media sau al audiovizualului.

Consiliul Audiovizualului a inițiat un control în privința companiei Telesistem TV SRL, deținătoarea licențelor de emisie Primul în Moldova și Accent TV, după ce Ziarul de Gardă a scris că acestea și-au schimbat proprietarul din Federația Rusă, fără a fi notificat în această privință CA. 

Propunere de a efectua un control a fost făcută de către membru CA, Ruslan Mihalevschi. El a precizat că a aflat aceste informații din presă, pe care le-a verificat ulterior, consultând datele din Registrul de stat al unităților de drept din R. Moldova și extrasele din Registrul unic de stat al persoanelor juridice din Federația Rusă. 

La începutul lunii trecute, Consiliul Audiovizualului a solicitat Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Consiliului Concurenței (CC) să investigheze circumstanțele și informațiile răspândite pe larg în presă, precum că posturile Primul în Moldova și Accent TV, anterior afiliate Partidului Socialiștilor, ar avea în prezent un alt beneficiar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *