Social

Securitatea din regiune și consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, printre subiectele discutate la cea de-a 10 sesiune a Adunării PE

Aproximativ 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European (PE) participă la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest), care se desfășoară, în aceste zile la Chișinău. Astfel, printre subiectele puse în discuție figurează consecințele invaziei Federației Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securității, integrarea economică, precum și securitatea energetică, transmite Replicamedia.md.

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește în premieră sesiunea Adunării Parlamentare Euronest. Aceasta a început cu ședințele comisiilor: Comisia pentru afaceri politice, drepturile omului și democrație, Comisia pentru integrare economică, aproximare juridică și convergență cu politicile Uniunii Europene, Comisia pentru securitate energetică, Comisia pentru afaceri sociale, educație, cultură și societate civilă. În cadrul acestora au fost adoptate rapoartele privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale. Alte subiecte discutate de parlamentari au vizat progresele înregistrate de Republica Moldova, Georgia și Ucraina în parcursul european, precum și combaterea dezinformării în țările Parteneriatului Estic.

Luni, 20 februarie, va avea loc inaugurarea celei de-a 10 sesiuni a AP Euronest, la care va participa și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.

Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *