Eveniment

Securitatea energetică, investițiile și reforma juridică

Declarația aparține lui Iulian Chifu, consilierul preşedintelui Traian Băsescu pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, pentru moldova.org.

Potrivit lui, până la sfârşitul acestui an „aşteptăm ca interconectarea reţelelor de gaze să se poată face prin încheierea proiectului de subtraversare a râului Prut, dar şi interconectarea reţelelor de curent electric e necesară, pentru posibilitatea de a transmite o cantitate mai importantă de curent electric decât acum”.

„România este un susţinător constant al R. Moldova şi în temele mari de securitate, dar şi în afirmarea suveranităţii, independenţei politice reale şi a integrităţii teritoriale. România susţine Chişinăul în efortul său de a determina retragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană. (…) România susţine, deopotrivă, schimbarea naturii aşa-numitelor „forţe de pacificare” din zona de securitate din forţe militare în componentă civilă real multinaţională”, a menționat Iulian Chifu. Acesta a subliniat faptul că „România monitorizează şi urmăreşte cu atenţie evoluţiile în acest domeniu, ca şi militarizarea din ultima vreme a regiunii separatiste, aşa cum urmăreşte să determine prin acţiunile sale uşurarea presiunilor politice la care e supus procesul de negociere „5+2”, dar şi dialogul direct dintre Chişinău şi Tiraspol, ce pare a fi fost alterat şi, ulterior, blocat după desemnarea lui Dmitri Rogozin ca trimis special pentru conflictul nistrean, în aprilie-mai anul trecut. Considerăm că dialogul trebuie să continue fără constrângeri externe şi fără ca în acest proces să se afirme actori terţi ca noi părţi implicate direct în conflict”.

Mai mult, consilierul președintelui Traian Băsescu a remarcat faptul că „există susţinerea completă a României, pentru semnarea cât mai rapidă a celor trei acorduri – liberalizarea vizelor, liberul schimb comprehensiv şi aprofundat şi acordul de asociere cu UE, dar şi pentru acordarea unei perspective europene R. Moldova, fără a condiţiona această perspectivă de soluţionarea conflictului din regiunea separatistă”.
Președintele României, Traian Băsescu, va întreprinde vineri o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintelui Timofti. Ultima vizită a lui Băsescu în Moldova a avut loc acum doi ani, imediat după preluarea celui de-al doilea mandat.

(A.C.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *