Social

Securitatea energetică și dezinformarea sunt principalele probleme cu care se confruntă R.Moldova, susține șeful SIS

Securitatea energetică și dezinformarea, sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova de la începutul războiului ruso-ucrainean. Precizarea a fost făcută de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață. Potrivit acestuia, un factor destabilizator este propaganda și serviciul monitorizează cu atenție ce apare în spațiul public, scrie Jurnal.md.

„SIS le monitorizează atunci când ele provoacă război, violența, alte acțiuni extremiste, SIS are capacitatea să intervină, să blocheze site-urile, să informeze procuratura și împreună cu procurorul să investigăm activitatea în cazul dat chiar infracțională, cu aplicarea mai multor măsuri speciale de investigație”, a declarat Musteață.

Serviciul de Informații și Securitate acordă acum o atenție sporită și regiunii separatiste, a lăsat să se înțeleagă șeful SIS.

„Atunci când ai un singur furnizor de gaz de care depinde și energia electrică, e o vulnerabilitate foarte mare, mai ales când producerea energiei electrice se află în gestiunea unei entități aflate în afara zonei de control constituțional al Guvernului de la Chișinău. De asemenea, există aspectul de securitate economică și financiară, or, noi monitorizăm foarte atent ce se întâmplă pe domeniul financiar-bancar pentru a nu admite alte atacuri, materializarea unor riscuri care ar putea duce la căderea sistemului financiar bancar”, a menționat directorul SIS.

Atacurile cibernetice din ultima perioadă au demonstrat încă o dată că este nevoie de investiții majore în echipamente tehnice de o calitate înaltă pentru instituțiile statului, susține directorul SIS. Este nevoie de calculatoare protejate, verificate tehnic, criptate și nu un ultimul rând este nevoie de un Soft.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *