Ultima oră

Securitatea Republicii Moldova. Dan Dungaciu: „Neutralitatea costă extrem de mult”

„E o veste bună că anumite decizii luate la summit-ul NATO din Țara Galilor ajung să se materializeze, inclusiv pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, o asemenea veste va transmite mesajul în Republica Moldova că țara e un soi de membru al NATO, fără să fi intrat efectiv în Alianță și că statutul de neutralitate pe care îl are în prezent e suficient și nu mai trebuie să facă eforturi să se alăture Alianței. În sensul acesta poate fi o veste proastă”, a comentat Dan Dungaciu la Digi24.

El a amintit că în Parlamentul Republicii Moldova este discutată, în prezent, o lege privind consolidarea neutralității și că, pe de altă parte, Curtea Constituțională nu discută solcitarea unui partid politic, care cere să se verifice constituționalitatea art. 11, cel care vizează neutralitatea Republicii Moldova.

Dan Dungaciu mai spune că, în acest moment, Republica Moldova nu își poate asigura securitatea.

„Statutul de neutralitate nu ajută, capabilitățile militare de care dispune în acest moment sunt la un nivel aproape inutilizabil. Un stat care își asumă un statut de neutralitate va trebui să cheltuie mult mai mult în termeni financiari decât un stat membru NATO. Neutralitatea costă extrem de mult. Republica Moldova este până azi un stat neutru care nu a cheltuit aproape nimic pentru apărare”, a arătat Dan Dungaciu.

NATO va trimite experţi în Republica Moldova pentru a ajuta la reformarea armatei. Republica Moldova nu este ţară membră, este doar partener NATO.

NATO nu va ajuta în mod direct Republica Moldova cu bani sau echipamente militare, va fi mai mult o formă de protecţie, pe fondul situaţiei tot mai tensionate din estul Europei. Potrivit unui oficial de rang înalt al NATO, organizaţia se va implica activ în consolidarea capacităţilor de apărare a Republicii Moldova şi va acţiona în trei direcţii foarte clare.
 
Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *