Politică

(Ședința Parlamentului în spatele UȘILOR ÎNCHISE) Maria Ciobanu: Nu am rezistat până la sfârșitul show-lui organizat de PDM

 (UPDATE 23.50) Deputatul Maria Ciobanu a comentat pe pagina sa de Facebook ședința de astăzi.

”Nu am rezistat azi să fiu prezentă până la sfârșitul show- lui organizat de PDM la subiectul: Audieri publice privind frauda din sistemul bancar al Republicii Moldova și măsurile întreprinse pentru elucidarea acestei situații.

Trebuie să te naști idiot ca să îți bați joc în așa hal de cetățeanul care și-a legat speranțe de tine, trimițându-te în Parlament. Pentru a părea "vajnice și și nujnice" grupurlie parlamentare PCRM-PDM-PL și așa-zișii deputați neafiliați au votat solidar pentru o ședință de plen închisă. Atunci când l-am întrebat pe Gurin ce noutăți a adus la acest subiect, la Ghimpu "a ajuns" că nu trebuia să execute orbește indicația lui Candu de a vota pentru ședința cu ușile închise… Reproșându-i de ce s-a răzgândit, Ghimpu s-a dezlănțuit, numindu-mă cu ou și oțet. I-a sărit în ajutor și "podruga"…

Procurorul Gurin citea de pe hârtie răspunsurile la întrebările deputaților PDM… În asemenea cazuri se spune doar atât: No comment!
În persoana guvernatorului BNM Republica Moldova a pierdut un mare actor. A gesticulat artistic, a povestit cu multă pasiune basme cu Zmei, Feți- Frumoși și personaje Kroll.

Chetraru mi-a părut mai adecvat, fiind foarte atent la ceea ce spune, întrucât se pare că conștientizează gravitatea situației și că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la suprafață”, a scris Ciobanu.

(UPDATE 17.03) După două ore de ședință cu ușile închise, timp în care a fost audiat raportul procurorului general, Corneliu Gurin, Parlamentul a decis să facă ședință publică. La tribuna Legislativului și-a prezentat raportul șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, după care a urmat o rundă de întrebări-răspunsuri.

Șeful CNA a fost întrebat despre figuranții pe dosare, autodenunțul lui Ilan Șor, schemele de spălare a banilor, dar și despre sumele care au fost scoase din țară prin intermediul creditelor neperformante.

Viorel Chetraru a evitat să vorbească despre nume implicate în cele trei dosare deschise, invocând secretul anchetei. De asemenea, șeful CNA a precizat că Ilan Șor își păstrează statul special în dosarul furtului de la BEM, deoarece colaborează cu procurorii. În același timp, el este învinuit pe alt caz, deschis la 4 decembrie 2014.

(UPDATE 17.00) În privința liderului PLDM, Vlad Filat, arestat preventiv și acuzat în dosarul fraudelor bancare, au depus mărturii colegi de partid și chiar rude. Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon, cu referire la informațiile prezentate de către Procurorul General, Corneliu Gurin, în cadrul ședinței de azi a Parlamentului.

Liderul socialiștilor a comentat audierea procurorului general, Corneliu Gurin, și a șefului Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru.

”Ceea ce a fost azi în Parlament este un show din care nu am aflat nimic. Am tras doar patru concluzii: – Această schemă a fost pregatită minuțios cu participarea Guvernului, BNM și Alianței pentru Integrare Europeană. A fost modificată legislația intenționat. Se știa foarte clar că vor fi scoși banii, că vor fi scoși și duși în offshoruri. – Filat e ”băgat cu totul”. Dovezi am auzit și de la BNM și de la PG. Procuratura a spus că au depus mărturii în privința lui Filat și membri de partid și rude etc. Toată această perioadă, organele de control au văzut acest lucru și pot fi considerate complici. Nu doar am fost jefuiți de aceste 13 miliarde care au lovit dur în prețuri și tarife, va trebui noi să întoarcem banii la BNM. Ministerul Finanțelor va fi obligat să transfere în următoarele săptămâni aceste credite de la BNM ca datorie de stat”, a spus Dodon, citat de realitatea.md.

(UPDATE 15.00) Ședința specială a Parlamentului, dedicată audierilor în dosarul fraudelor din sistemul bancar, se desfășoară cu ușile închise. Ideea a fost propusă de către un grup de deputați și susținută de către 52 de legislatori.

Chiar la începutul ședinței, deputații comuniști și liberali au propus ca audierile să nu fie publice.

"Noi propunem să fie ședința închisă pentru că, Codul de procedură Penală nu le permite persoanelor invitate și raportorii să deschidă mai multe paranteze. Noi am făcut și data trecută și nu am înțeles nimic", a declarat președintele PCRM, Vladimir Voronin.

Voronin nu s-a lăsat de glume: "Noi vrem show ori vrem adevăr să aflăm odată şi odată ce se face în ţara asta."

"Eu cred că într-o situaţie de felul acesta raportul e prezentat Parlamentului, nu societăţii. Şi noi am chemat să informeze Parlamentul. Şi eu cred că trebuie să fie şedinţa închisă", a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Propunerea deputaților a fost susținută și de procurorul general, care a venit în Parlament cu un raport la acest subiect.

"Evident că, în cadrul ședinței deschise pot fi oferite informațiile cu accesibilitate publică și de aceea informația va fi mai puțin completă decât propriu-zis ce se întâmplă în cadrul anchetei bancare. Noi suntem pregătiți pentru ambele opțiuni, dar sigur că, caracterul închis este preferabil", a menţionat procurorul general, Corneliu Gurin.

De cealaltă parte, socialiștii și liberal-democrații s-au opus acestei idei.

"Noi am inițiat aceste audieri și am inițiat cu două scopuri: să aflăm mai multe detalii despre furtul de miliarde. Și al doilea, evident ca opinia publică să fie informată despre ceea ce se întâmplă", a spus socialistul Igor Dodon.

Înainte de începerea ședinței Parlamentului, socialiștii au protestat în fața Legislativului. Ei au insistat ca ședința specială să se desfășoare cu ușile deschise.

(Știre inițială) Propunerea a fost votată de PCRM, PDM și PL, în timp ce PLDM și PSRM s-au opus, cerând ca audierile să fie publice.

Parlamentul s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a discuta despre delapidările din sistemul bancar și măsurile întreprinse pentru elucidarea acestei situații. În cadrul ședinței vor fi audiați Procurorul general, șeful Serviciului de Informații și Securitate, directorul Centrului Național Anticorupție, ministrul finanțelor și guvernatorul interimar al Băncii Naționale.

Socialistul Igor Dodon susține că în pofida faptului că deputații din Parlament au decis ca ședința specială de astăzi să aibă loc cu ușile închise, acesta va ieși în fața presei și va spune despre ce s-a vorbit la această ședință.

Declarațiile au fost făcute de către Dodon de pe scena din „Orașaul Victoriei” al PSRM, acolo unde mai mulți susținători ai socialiștilor s-au adunat pentru a protesta, insistând asupra alegerilor anticipate.

sursa: radiochisinau.md/deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *