Moldova

Ședința Parlamentului. Liberalii au solicitat accesul jurnaliștilor în sala de ședințe

15.40 Comisia juridica, numiri și imunități, a aprobat cererea de demisie a deputatului Valeriu Guma. PD urmează să numească, conform listei electorale, un nou membru în fracțiunea sa din Parlament. 

14.29 Proiectul Legii privind semnătura electronică și documentul electronic a fost votat în prima lectură. 

Legea definește ce înseamnă semnătura electronică, documentul electronic, definește procedurile de, certificare și eliberare a semnăturilor electronice. 

13.24 
A fost propusă spre dezbatere proiectul de modificare a Legii privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane din martie 2008.

Potrivit autorilor (Ministerul Sănătății), modificările vin să adopte legislația în vigoare la normele europene. Proiectul de lege stipulează că „prelevarea și conservarea de organe pentru transplant vor fi efectuate exclusiv în instituții medico-sanitare publice autorizate de Ministerul Sănătății, la propunerea Agenției de Transplant”. Legea interzice exportul de organe, ci doar schimbul de țesuturi și celule cu statele care au acorduri în acest sens cu R. Moldova. 

Deputații din opoziție au criticat admiterea în lege faptul că instituțiile medicale private vor putea să prevaleze celule și țesuturi. 

12.14 Parlamentul a ratificat Acordul dintre guvernele R. Moldova și Indonezia privind abolirea regimului de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu. 

Acordul este valabil pentru cinci ani cu posibilitatea de a fi prelungit. În R. Moldova locuiesc 400 de deținători de pașapoarte diplomatice și circa 200 de posesori cu pașapoarte de serviciu. 

11.30 
Deputații dezbat proiectul de lege privind modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Majoritatea modificărilor se referă la deținuți și la condițiile de detenție.

Modificările prevăd, printre altele, că deținutul va trece controlul medical obligatoriu înainte de a fi închis în închisoarea; deținuții nu vor avea acces la internet; ei vor putea să aleagă un loc de detenție mai aproape de familie; în cazul în care va fi transferat în altă închisoare, deținutul nu va putea să ducă mai mult de 20kg de bunuri personale. Proiectul de lege prevede posibilitatea impunerii deținuții la 8 ore de muncă obligatorie pe zi. 

În cazul infracțiunilor ușoare și mai puțin grave, condamnatul va putea plăti jumătate din amenda stabilită, dacă o plătește în termen de 72 ore din momentul stabilirii ei. În acest caz se va consideră că sancțiunea amenzii este executată integral. 

Coletele pe care le vor primi deținuții vor fi deschise de un angajat al închisorii în prezența deținutului. În prezent, coletele sunt deschise de deținuți în prezența unui gardian și a unui medic. 

Proiectul de lege propus de guvern și semnat de ministrul Justiției, Oleg Efrim, a fost examinat de deputați și a fost votat în prima lectură. 

11.05 Deputata PLDM Maria Ciobanu a cerut sancționarea lui Mihai Ghimpu (PL) pentru comentariile aruncate în adresa sa. „Nu știu dacă dl Băsescu când l-a decorat pe Mihai Ghimpu a auzit și cum vorbește”. Liderul PL a replicat „Eu nu o văd pe Maria Ciobanu la ședința de astăzi, pentru că umblă în fustă lungă”.

10.50
 Comuniștii au cerut audierea procurorului general pentru a elucida numele celor implicați în cazuri răsunătoare cum ar fi revoltele din 9 aprilie 2009, omorul de la Pădurea Domnească, cazul Sandulache, achiziționarea autobuzelor școlare etc. Solicitarea comuniștilor nu a fost acceptată.

10.30 Socialistul Igor Dodon a dorit să propună un proiect de lege care interzice întrunirile și organizațiile care atentează și subminează statalitatea Republicii Moldova, având în vedere marșurile unioniste. Propunerea nu a fost acceptată, pentru că a fost înaintată cu încălcarea Regulamentului Parlamentului. 

10.20 Valeriu Munteanu (PL) propune ca parlamentul să adopte o declarație privind situația din Ucraina. „Suntem un stat serios, trebuie să luăm atitudine”.

Au loc propuneri pentru modificarea ordinii de zi. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *