Finanţe

Șef de bancă în Transnistria: Rezervele valutare au ajuns la zero

Potrivit acestuia pe piaţa valutară s-a creat un deficit de valută încă de la finele anului trecut, iar măsurile adoptate pentru a preveni o criză nu au dat rezultate, pentru că banca republicană transnistreană nu ar dispune de toate instrumentele necesare.

În acelaşi timp Eduard Cosovski a recunoscut că fără milioanele de dolari achitaţi de consumatorii din Republica Moldova pentru energia electrică livrată de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, rezervele valutare erau egale cu zero încă mai devreme.

"La 1 ianuarie 2016 rezervele valutare ale băncii erau de 19,8 milioane de dolari. În plus 40 de milioane  de dolari au fost obținute din exportul de energie electrică. din această sumă 16 milioane de dolari au fost vândute la licitația valutară internă, iar cumpărători au fost Centrala de la Cuciurgan şi Interdnestrcom. în consecinţă pe conturile băncii republicane au intrat doar 24 de milioane dolari. Dacă adăugăm cu rezervele de 19,8 milioane, apoi avem un total de 43,8 milioane de dolari. Din această sumă 31,6 milioane au fost vândute în cadrul licitațiilor valutar, iar 12 milioane s-au alocat pentru intervențiile valutare în numerar în ianuarie și februarie. În consecinţă rezervele sunt acum la zero ", a afirmat Eduard Cosovski, citat de vestipmr.info.

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză bugetară și de valută fără precedent. Deja de aproape două luni băncile și casele de schimb nu mai vând dolari, euro, hrivne ucrainene, ruble rusești sau lei moldovenești. În lipsa valutei, mai mulți importatori spun că nu-și pot onora contractele și că ar fi ajuns în pragul falimentului. A început să înflorească piața neagră de valută.

Unul dintre factori ce stimulează criza este menţinerea artificială a unui curs de schimb înalt pentru aşa-zisa rublă transnistreană.

Astfel cursul oficial local este menţinut timp de câţiva ani la 11 ruble pentru un dolar, în timp ce cel real de pe piaţă este de 15-16 ruble.

Sursa: mold-street.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *