UE / Nato

Șefa Comisiei Europene anunță ce va conține cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, 15 februarie, că cel de-al 10 pachet de sancţiuni pe care blocul european îl va adopta împotriva Rusiei, în valoare totală de 11 miliarde de euro, va viza noi interdicţii comerciale şi controale ale exporturilor de tehnologie, inclusiv pentru fabricarea dronelor, elicopterelor şi rachetelor. În premieră, CE propune să fie sancţionaţi şi operatori economici iranieni implicaţi în efortul de război al Rusiei din Ucraina. De asemenea, și maşina de propagandă a Kremlinului face obiectul unor noi interdicţii în spaţiul european.

”Pentru prima dată, propunem să sancţionăm şi entităţi iraniene, inclusiv cele care au legături cu Gardienii Revoluţiei din Iran”, a declarat Von der Leyen referindu-se la trupele de elită ale regimului islamic de la Teheran, potrivit News.ro.

Reprezentanţii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene se întâlnesc miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre noul set de sancţiuni împotriva Rusiei, în condiţiile în care săptămâna viitoare invazia rusă în Ucraina intră în cel de-al doilea său an.

”De aproape un an de zile, războiul de agresiune al Rusiei a semănat moarte şi distrugere. Putin nu duce un război brutal doar pe câmpul de luptă, ci îi atacă cu cruzime şi pe civili. Agresorul trebuie să plătească pentru asta. Astăzi, intensificăm presiunea cu un al 10-lea pachet de sancţiuni”, a anunţat șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a precizat că propunerile de interdicţii de export pe care le face vor provoca Moscovei pierderi de peste 11 miliarde de euro, privând economia rusă de tehnologie esenţială şi bunuri industriale.

„Pentru un impact maxim, vizăm multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie şi pe care nu le poate obţine decât prin intermediul unor ţări terţe. Bunuri vitale, cum ar fi produse electronice, vehicule specializate, piese de maşini, piese de schimb pentru camioane şi motoare cu reacţie. Şi vizăm bunuri pentru sectorul construcţiilor care pot fi direcţionate către armata rusă, cum ar fi antene sau macarale”, a detaliat preşedinta CE.

”În al doilea rând, vom restrânge şi mai mult exportul de bunuri cu dublă utilizare şi bunuri de tehnologie avansată. Propunem controale pentru 47 de noi componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament ruseşti – inclusiv drone, rachete, elicoptere – şi asupra unor materiale specifice din pământuri rare şi camere termice. Prin aceasta, am interzis toate produsele tehnologice care se găsesc pe câmpul de luptă. Şi ne vom asigura că nu vor găsi alte căi de a ajunge acolo. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, adăugăm entităţi din ţări terţe la sancţiunile Rusiei privind bunurile cu dublă utilizare”, a arătat ea.

De asemenea, ea a menţionat în context că miliţia ideologică a regimului de la Teheran, Gărzile Revoluţionare, a furnizat Rusiei drone Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina.

„Prin urmare, adăugăm acum şapte entităţi iraniene la regimul nostru (de sancţiuni care vizează produse cu dublă utilizare). Acestea se află acum sub o interdicţie totală de a vinde produse sensibile către Rusia. Şi suntem pregătiţi să menţionăm şi alte entităţi iraniene şi din alte ţări terţe care furnizează tehnologie sensibilă Rusiei. Acest lucru ar trebui să acţioneze ca un factor puternic de descurajare pentru alte companii şi comercianţi internaţionali”, a conchis șefa Comisiei Europene.

MAŞINA DE PROPAGANDĂ A RUSIEI, VIZATĂ DE NOI SANCŢIUNI

Un al treilea set de interdicţii din noul pachet de sancţiuni se referă la maşina de propagandă a Rusiei.

„Putin duce un război şi în spaţiul public, cu o armată de propagandişti şi reţele de dezinformare. Aceştia răspândesc minciuni toxice pentru a ne polariza societăţile. Prin urmare, propunem să punem pe listă noi propagandişti ai lui Putin, precum şi comandanţi militari şi politici”, a declarat von der Leyen.

Pe de altă parte, ea a subliniat că este nevoie ca UE să se asigure că sancţiunile sunt aplicate cu stricteţe şi de aceea, în noul pachet sunt introduse noi măsuri pentru a preveni eludarea regimului sancţiunilor.

”Vom urmări oligarhii care încearcă să îşi ascundă sau să îşi vândă activele pentru a scăpa de sancţiuni. Şi, împreună cu statele membre, vom crea o imagine de ansamblu a tuturor activelor îngheţate ale Băncii Centrale ruseşti deţinute în UE. Trebuie să ştim unde se află acestea şi cât valorează. Acest lucru este crucial având în vedere posibila utilizare a activelor publice ruseşti pentru a finanţa reconstrucţia în Ucraina”, a mai menționat Ursula von der Leyen, relatează sursa citată.

Ea a mai spus că Bruxelles-ul îl va delega pe trimisul special David O’Sullivan să ia legătura cu ţările terţe, pentru a asigura aplicarea strictă a sancţiunilor şi pentru a preveni eludarea.

”Săptămâna viitoare, vom organiza un forum al coordonatorilor de sancţiuni, care va reuni partenerii noştri internaţionali şi statele membre, pentru a consolida eforturile de punere în aplicare”, a anunţat ea.

În final, Ursula von der Leyen le-a adresat statelor membre îndemnul de a vota rapid noul pachet de sancţiuni, astfel încât acesta să fie pus în aplicare până la 24 februarie.

„Împreună, strângem şuruburile împotriva Rusiei din ce în ce mai mult. Fac apel la statele membre să adopte rapid acest nou pachet de sancţiuni. Obiectivul nostru este ca, împreună cu partenerii noştri din G7, să punem în aplicare noi sancţiuni semnificative până la 24 februarie – la exact un an de când Putin şi-a lansat războiul imperial”, a conchis şefa Comisiei Europene.

Pentru adoptarea sancţiunilor propuse de CE este nevoie de unanimitatea statelor membre. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *