Actualitate

Şefa Ştirilor TVR şi-a dat demisia după ce televiziunea publică nu a reflectat vineri noaptea tragedia din ”Colectiv”

Raluca Stroe Brumariu a demisionat, luni, din funcţia de coordonator interimar cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri din Societatea Română de Televiziune, au declarat, mai multe surse din SRTv.

Brumariu a preluat conducerea Ştirilor TVR în luna mai, printr-o decizie a fostului preşedinte-director general al SRTv, Stelian Tănase. Aceasta l-a înlocuit la acel moment, în această funcţie, pe Claudiu Lucaci.

Demisia a fost anunţată ca urmare a protestelor apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind incediul izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti.

Astfel, Dragoş Pătraru, realizatorul "Starea Naţiei", de la TVR 1, a scris, luni, pe blogul său că îi este ruşine că TVR nu a difuzat imagini, vineri noapte, despre tragedia din Colectiv, publicând doar informaţii pe crawl, jurnalistul precizând că a aflat, cu stupefacţie, că nu există o procedură de intrare în breaking news.

"Ce simt că sunt eu dator să evidenţiez este lipsa de reacţie a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informaţii pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteţi închipui aşa ceva? Într-o instituţie supraaglomerată, cu atât de mulţi oameni, cu atât de multe resurse, o instituţie blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înţeleg şi nu reuşesc. Cum e posibil aşa ceva? E ca şi cum într-un spital ai duce urgenţele întâi la cantină. E ca şi cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului", a scris Dragoş Pătraru.

Pe de altă parte, Mihaela Carpea, jurnalistă în SRTv, a scris pe contul său de Facebook că jurnalişti ai Televiziunii Române au fost prezenţi în noaptea de vineri spre sâmbătă la locul tragediei, informaţiile fiind difuzate pe site-ul stiri.tvr.ro şi pe pagina de Facebook a Ştirilor TVR, în condiţiile în care nimeni cu responsabilitate din TVR nu a decis întreruperea emisiei obişnuite a televiziunii publice.

Mihaela Carpea a mai spus că, deşi jurnaliştii TVR şi-au făcut treaba, vor rămâne în conştiinţa publică drept "graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri".

"Explicaţii inutile: Am ţinut sus site-ul http://stiri.tvr.ro/ din momentul în care au apărut primele informaţii – de la colegul nostru Daniel Dude, care era blocat în al doilea infern – cel de lângă club, de la colegi de-ai noştri care plecaseră de acasă către incendiu sau care începuseră să adune informaţii din maşină, de pe stradă, de unde erau, de la reporteri care intraseră deja în legătură cu răniţi, martori, instituţii. Fremătam toţi şi nu trebuia să ne convoace nimeni să ne facem treaba. Trimiteau toţi către noi tot ce aflau nou, inclusiv fotografii şi secvenţe video filmate cu telefonul mobil. Lucram cu toţii, într-un regim oribil de conexiune din cauza unor directive interne tehnice greţoase şi inutile. Nimeni nu a aşteptat să fie convocat într-o redacţie ca să îşi facă treaba. Aşteptam, da, un semn că se va sparge şi emisia. Între timp, informaţia curgea! Şi pe site, şi pe Facebook! Semnul ăla însă nu a venit. Nu înţeleg de ce. Nu aş fi putut face nimic pentru asta, oricum. Nici eu, nici oamenii care erau pe teren. Mai mult, pe ecran rula un crawl pe care era scrisă greşit adresa site-ului de ştiri. Singurii timpi relativ morţi erau ăia în care un coleg era preluat de alt coleg cu maşina ca să ajungă în redacţie. De frică, nu pot să îi tăguiesc aici pe colegii mei care lucrează la site şi care şi-au făcut treaba. Sunt multe şanse să se sesizeze o comisie anume şi vor urma hârtii, proceduri, interpretări. Vom rămâne însă în conştiinţa publică «graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri». Primul pe lista publicată de IML este numele unui coleg care lucra în grupul de montaj de lângă noi. Marius Ruşitoru (în vârstă de 27 de ani, editor de imagine în TVR, n.r.)", a scris Mihaela Carpea.

Şi un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Jucan, a criticat pe Facebook faptul că TVR nu a difuzat vineri noapte informaţii în regim de breaking news despre tragedia din Colectiv.

"Vineri, de la ora 23.30, ştirea dezastrului din clubul Colectiv băga televiziunile în regim «breaking news». TVR habar nu avea. Pe parcursul nopţii, majoritatea televiziunilor şi-au chemat reporterii şi prezentatorii de acasă. TVR dormea. De dimineaţă, toate televiziunile prezentau pe larg ce se întâmpla, cu care şi oameni la faţa locului. TVR încă dormea. Totuşi, au fost jurnalişti de la TVR care au mers la locul dezastrului din proprie iniţiativă, unii dintre aceştia sunându-şi şefii. Degeaba, TVR nu şi-a modificat programul. Să vă fie ruşine! Voi încă nu înţelegeţi rolul special pe care îl aveţi faţă de români! Probabil vă veţi scuza public că nu aţi avut oameni plătiţi care să vină, cel puţin acesta este mesajul care răzbate. Asta nu este scuză. Pot înţelege că TVR se află într-o situaţie financiară grea. Pot înţelege că nu poate acoperi evenimente importante, cu frecvenţă medie. Dar nu pot înţelege de ce TVR nu se poate mobiliza într-o situaţie de dezastru, ca aceasta! Sunteţi obligaţi să aveţi o procedură de urgenţă pentru astfel de momente care, uitaţi, îndoliază naţiunea! Sunteţi post public, plătit din bani publici, cu obligaţii speciale faţă de români! Treziţi-vă sau plecaţi toţi acasă!", a scris Valentin Jucan pe contul său de Facebook.
sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *