CSI / RusiaRăzboiUcraina

Șeful agenției nucleare ruse dă asigurări că Moscova nu intenționează să arunce în aer centrala Zaporojie

Şeful agenţiei nucleare ruse Rosatom, Aleksei Lihaciov, a respins joi, 13 iulie, acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar intenţiona să arunce în aer centrala nucleară Zaporojie, ocupată temporar de ruși în sudul Ucrainei, relatează DPA și Agerpres.

”Ar trebui să fii complet idiot ca să te pregăteşti să arunci în aer o centrală nucleară, unde 3.500 de oameni de-ai tăi lucrează direct în fiecare zi”, a declarat Lihaciov în cadrul unui interviu pentru televiziunea rusă de stat, din care au fost publicate joi extrase de jurnalistul rus Pavel Zarubin, acreditat la Kremlin, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Menționăm că ocupanții ruși au preluat controlul asupra centralei Zaporojie la scurt timp după începerea războiului de agresiune ordonat de Vladimir Putin în Ucraina în urmă cu peste 16 luni.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, provocând îngrijorări la nivel internaţional cu privire la posibilitatea unui dezastru nuclear, în pofida faptului că toate cele şase reactoare ale uzinei sunt oprite.

De mai multe luni, Moscova şi Kievul îşi aruncă una alteia acuzaţii privind provocarea deliberată a unui accident la instalaţia nucleară, fie prin bombardamente, fie prin amplasarea de mine.

La începutul lunii iulie, aceste acuzaţii au atins un punct culminant şi s-a afirmat că un atac ar fi iminent, notează DPA.

Astfel, potrivit lui Lihaciov, situaţia s-a mai liniştit între timp, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu poate confirma temerile Kievului privind instalarea unor dispozitive explozive pe acoperişurile clădirilor unor reactoare nucleare, deşi a recunoscut că nu a avut un acces total la uzină.

AIEA, care dispune de observatori proprii în interiorul centralei nucleare, declarase, la apogeul disputei, că nu vede indicii privind amplasarea unor mine în locurile respective, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, experţi internaţionali în domeniul nuclear au raportat că centrala a fost anterior minată şi că nu au acces la toate zonele centralei.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, ceruse în 5 iulie acces la toate clădirile centralei nucleare Zaporojie pentru ”a putea confirma absenţa minelor sau a explozibililor la această uzină”, conform Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *