ExterneRăzboi

Șeful AIEA: Stuația de la centrala nucleară din Zaporojie ”continuă să se deterioreze”. „Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”

Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) cea mai mare din Europa, ”continuă să se deterioreze”. Despre aceasta a avertizat miercuri, 21 septembrie, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, atenţionând că ”nu ne putem permite luxul să aşteptăm să se întâmple ceva catastrofal”, potrivit AFP și Agerpres.

În cadrul unei reuniuni, Grossi s-a exprimat în desfăşurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron.

Totodată, directorul AIEA a afirmat că a abordat problema siguranţei centralei din Zaporojie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit miercuri în marja Adunării Generale a ONU.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”, a mai adăugat el.

Grossi a avut o întâlnire şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, ulterior, el a spus într-o conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa ”să poată să se deplaseze în curând la Kiev şi poate mai târziu în Rusia”.

Menționăm că deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, a recunoscut şeful AIEA, adăugând totuşi că ”adevăratele negocieri privind parametrii” acestei zone se află abia ”la început”.

Miercuri, autorităţile ucrainene au acuzat Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiaţie nu l-a depăşit pe cel normal.

„Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem”, a mai spus Rafael Grossi.

La reuniunea amintită, mai multe ţări participante au denunţat ”militarizarea” de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei, care ameninţă securitatea nucleară.

Într-o declaraţie comună adoptată în finalul acesteia, miniştrii de externe ai Germaniei, Canadei, Franţei, Italiei, Regatului Unit şi Ucrainei, precum şi reprezentanţi ai Coreei de Sud, SUA şi Elveţiei au subliniat ”cu tărie că militarizarea şi capturarea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie sunt cauze fundamentale ale ameninţărilor actuale pe planul securităţii şi siguranţei nucleare”, relatează sursa citată.

„Atragem atenţia că riscul crescut al unui accident nuclear va rămâne la nivelul periculos de ridicat atât timp cât Rusia va fi prezentă la uzina din Zaporojie”, afirmă ei.

De asemenea, și la rândul său, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a precizat că obiectivul este ”o demilitarizare a centralei în cadrul suveranităţii Ucrainei”.

Operatorul public al centralelor nucleare ucrainene, Energoatom, a evocat noi bombardamente miercuri în zona uzinei de la Zaporojie şi a cerut AIEA ”acţiuni mai ferme” împotriva Moscovei.

Vă amintim că centrala nucleară din Zaporojie, a fost ocupată de ruși din primele săptămâni ale războiului în Ucraina, lansată la 24 februarie, a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele luni, pentru care Kievul şi Moscova pasează responsabilitatea de la una la alta, acuzându-se reciproc de şantaj nuclear.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *