UcrainaUE / Nato

Șeful Consiliului European se declară în favoarea aderării Ucrainei la UE. „UE va fi mai apărată, mai solidă”, pledează el

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel se declară, ”cu titlu personal”, în favoarea unei aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), în timp ce această fostă republică sovietică se află în plin război cu Rusia, relatează News.ro.

Ucraina are statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, începând din iunie 2022, împreună cu Republica Moldova, un statut care presupune reforme, mai ales împotriva corupţiei.

”Acest (statut) este un pas înainte semnificativ către aderarea” la UE, subliniază Charles Michel, invitat la postul francez.”

”Dacă ne îndreptăm către o extindere, va trebui, în paralel, că fim absolut mai rapizi şi mai flexibili în modul în care decidem. va trebui totodată să ne adaptăm politicile, priorităţile, capacităţile financiare”, subliniază el.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a condus la ”o schimbare de paradigmă”, în privinţa aderării Ucrainei la UE, afirmă Charles Michel.

”Cu câteva săptămâni înaintea izbucniri acestui război brutal, exista o tendinţă, foate majoritară pe plan european, care nu credea în ipoteza că Ucraina se îndreaptă către UE pe termen mediu”, declară el.

Preşedintele Consiliului European arată în continuare cu degetul o ”greşeală majoră” a lui Vladimir Putin.

”El credea că, declanşând acest război, Ucraina avea să se prăbuşeasdcă în câteva săptămâni (…), că europenii aveau să fie imediat sfâşiaţi, fragmentaţi. S-a înşelat”, apreciază el.

De asemenea, Charles Michel relevă unitatea europeană şi conchide că ”suntem, după mai bine de un an mai târziu, mai sudaţi ca niciodată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Intrați pe canalul Telegram concordgroup_official unde în ultimele minute Prigojin l-a amenințat cu moartea pe Ministrul Apărării și i-a invitat pe ruși să se alăture.

    Cu puțin noroc s-ar putea să asistăm la o revoluție 😂

    1. Nu cred intr-o revolutie in Rusia pt ca 70 % din rusi sunt nostalgici dupa CCCP si il aproba pe Putin, care nu se recunoaste, dar a vrut sa refaca URSS-ul, imperiul rus adica, sa-l numim clar ceea ce a fost si este: imperiu. Prigojin este foarte furios pe Soigu pt ca i-a furat armata de mecenari, i-a obligat pe mercenari sa semneze cu armata de stat si l-a lasat pe Prigojin fara obiectul muncii. Adevarat ca Prigojin are dreptate cand zice despe Soigu: invadarea Ucrainei a pornit de la niste minciuni ticluite de Soigu, ceea ce este perfect adevarat. Numai ca invazia se pliaza si pe dorinta celor 70 % din rusi, de aceea nu vad posibilitatea unei revolutii. Rusilor nu le-a pasat nici cand Putin l-a inchis fara motiv pe opozantul sau Navalnii, nici cand Putin a asasinat atati dezinenti. O revolutie nu are cum sa porneasca de la cei 70 %, iar din cei 30 % ramasi multi ar trebui sa fie militari ca sa poata face ceva in forta. Civilii din cei 30 % nu au capacitatea de a invinge, ar trebui obligatoriu sa fie militari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *