Politică

Şeful Delegaţiei UE susţine că fie Timofti ar trebui să desemneze alt candidat la şefia guvernului, fie vor avea loc anticipate

”Acum există două posibilităţi: fie preşedintele va relansa o nouă procedură şi va desemna un alt candidat pentru poziţia de prim-ministru – unul care să întrunească susţinerea majorităţii în parlament -, fie că vor avea loc alegeri anticipate“, a declarat pentru „Adevărul“, Dirk Schuebel.

Şeful Delegaţiei UE a evitat să răspundă care ar fi opţiunea mai bună, menţionând doar că trebuie să fie cea care ar contribui la reinstaurarea cât mai rapidă a stabilităţii. „Nu sunt eu în postura să judec în acest sens şi să dau sfaturi. Este o decizie ce trebuie să fie luată de factorii politici. Ceea ce este important este ca soluţia să fie luată rapid, pentru ca să fie reinstaurată stabilitatea“, a menţionat oficialul european.

De asemenea, ambasadorul european şi-a exprimat speranţa că, indiferent cum vor evolua lucrurile, bunele relaţii cu UE vor fi menţinute şi se va continua procesul de negocieri pe marginea acordurilor vitale pentru Republica Moldova. „Sper că oricare ar fi rezultatul, procesul de reforme va fi continuat cu aceeaşi viteză şi obiectivele pe care ni le-am asumat vor fi realizate. Asta înseamnă, în primul rând, că va fi finalizat lucrul asupra acordului de asociere, a celui de liber schimb aprofundat şi comprehensiv, precum şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize”, a afirmat Dirk Schuebel.

Amintim că ieri judecătorii Curţii Constituţionale au decis în unanimitate că decretul prin care Filat a fost desemnat să formeze un nou guvern este anticonstituţional. În plus, şeful statului trebuie să numească un premier interimar care să conducă actualul guvern în exerciţiu. Astăzi Filat a declarat că Nicolae Timofti va desemna joi premierul interimar.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *