ExterneMoldova

Șeful diplomației britanice: Cel mai bun mod de a apăra R. Moldova de un atac al Rusiei este de a proteja Ucraina

Cel mai bun mod de a apăra Republica Moldova de un atac al Rusiei este de a proteja Ucraina, a afirmat joi, 16 martie, ministrul de externe britanic James Cleverly, relatează din Chişinău agenţia Reuters. Acesta a refuzat însă se angajeze în ce priveşte trimiterea directă de arme, transmite Agerpres.

Fiind aflat în vizită în Republica Moldova, James Cleverly a anunţat un ajutor britanic în valoare de 10 milioane de lire (12 milioane de dolari) pentru reforme economice şi administrative, inclusiv în sectorul energiei.

De la invazia rusă din Ucraina de anul trecut, guvernul prooccidental al Republicii Moldova şi aliaţii săi se tem să nu fie atraşi în conflict. Ţara cu 2,5 milioane de locuitori şi cu graniţă comună cu Ucraina are staţionate pe teritoriul său forţe ruse de menţinere a păcii în regiunea separatistă prorusă Transnistria, menţionează Reuters.

Moscova afirmă că este vorba de o ”rusofobie” nejustificată.

Fiind întrebat de reporteri dacă Londra planifică susţinere militară pentru Republica Moldova, James Cleverly a răspuns: ”Credem cu tărie că unul din cele mai bune moduri de a proteja Moldova de un atac fizic este de a-i ajuta pe ucraineni să se apere împotriva Rusiei”.

În ultimele luni, rachete ruse care vizau Ucraina au intrat în spaţiul aerian al Moldovei, în timp ce autorităţile au învinuit Kremlinul de alimentarea protestelor antiguvernamentale, ceea ce acesta a negat, aminteşte Reuters.

Menționăm că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat la rândul ei în luna februarie Moscova de pregătirea unei lovituri de stat pentru a răsturna guvernul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *