RăzboiUcrainaUE / Nato

Șeful NATO anunță mai multe arme grele pentru Ucraina în ”viitorul apropiat”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunţat în favoarea furnizării de mai multe arme grele Ucrainei, înaintea unor noi discuţii la Ramstein privind ajutorul militar occidental pentru această ţară, relatează DPA şi AFP.

”Angajamentele recente pentru echipamente grele de război sunt importante – şi mă aştept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Stoltenberg duminică, 15 ianuarie, pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt.

”Suntem într-o fază decisivă a războiului. Ne confruntăm cu lupte crâncene. Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge şi pentru a continua ca naţiune independentă”. Sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace, a mai declarat el.

Jens Stoltenberg a vorbit înaintea unei noi reuniuni de coordonare a ţărilor occidentale care oferă ajutor Ucrainei, care va avea loc pe 20 ianuarie la baza americană de la Ramstein, în Germania.

Kievul cere de luni de zile mai multe arme grele. Naţiunile occidentale au fost mult timp reticente în a livra armament greu Ucrainei, invocând temeri de a fi atrase în război sau de a provoca Rusia, comentează AFP și Agerpres.

Menționăm că gama de arme furnizate s-a extins acum. La începutul acestei luni, Franţa, Germania şi Statele Unite au promis trimiterea de vehicule blindate care transportă tancuri de infanterie sau de recunoaştere – 40 de Marder germane, 50 de Bradley americane şi AMX-10 RC franceze.

Sâmbătă, Marea Britanie a anunţat că va livra tancuri Challenger 2 Ucrainei, devenind astfel prima ţară care furnizează tancuri grele de producţie occidentală Kievului. Moscova a denunţat o decizie care nu ar face decât să ”intensifice” conflictul.

De asemenea, și Polonia şi Finlanda şi-au manifestat disponibilitatea de a furniza Ucrainei tancurile mai grele Leopard 2.

Potrivit șefului NATO, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a făcut o greşeală atacând Ucraina. ”A supraestimat forţa propriilor sale forţe armate. Le vedem paşii greşiţi, lipsa de moral, problemele de comandament, echipamentul slab”, a spus el. Dar ruşii ”au demonstrat că sunt dispuşi să suporte pierderi grele pentru a-şi atinge obiectivul”, a mai adăugat Stoltenberg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *