ActualitateExterne

Șeful NATO trage un semnal de alarmă din Azerbaidjan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat duminică, la Baku, importanţa luptei împotriva schimbărilor climatice “din motive de securitate”, relatează AFP, conform AGERPRES.

El s-a exprimat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a cărui ţară va găzdui summitul COP29 în noiembrie.

Salutând “rolul important” pe care îl joacă Azerbaidjanul în aprovizionarea cu gaze a “aliaţilor cheie ai NATO”, Stoltenberg a subliniat necesitatea “reconcilierii dintre nevoia de energie şi mediu”.

Lupta împotriva “schimbărilor climatice este importantă pentru securitate, pentru NATO”, a declarat el, explicând că încălzirea globală este “un multiplicator de criză şi vedem efectele sale peste tot în lume”.

Alegerea Azerbaidjanului pentru a găzdui COP29 a fost puternic criticată de activiştii de mediu, dar face parte din strategia Baku de a-şi schimba imaginea de regim autoritar şi poluator, notează AFP.

“Datorită resurselor noastre naturale, petrolul, investim pe scară largă, împreună cu partenerii noştri, în surse de energie regenerabilă”, a declarat la rândul său preşedintele Aliev în cadrul conferinţei de presă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *