Externe

Șeful OMON-ului tadjic a fugit în Siria pentru a se alătura Statului Islamic

Învinuurile aduse sunt pentru „înaltă trădare”, „participarea la o organizație criminală” și „participarea ilegală la conflicte armate pe teritoriul altor state”, a declarat biroul procurorului republicii.

În mesajul video răspândit pe 27 mai, Halimov spune în rusa că a pecat în Siria și s-a alăturat ISIS în semn de protest față de modul de lucru al Ministerului de Interne tadjic, care nu permite citirea de rugăciuni și purtarea hainelor islamice. Totodata, Halimov este nemulțumit de relațiile ruso-tadjice și ruso-americane, deși, în trecut, în mod repetat, el a fost antrenat de unitățile speciale ale Federației Ruse și SUA în cadrul programelor de schimb. Halimov promite să se întoarcă în Tadjikistan pentru a stabili legea Sharia.

Anterior, mass-media a scris, citând surse din structurile de putere ale republicii, că colonelul de poliție Halimov a adunat o echipă de luptători din Tadjikistan și, abandonandu-și soția și cei opt copii a plecat în Orientul Mijlociu pentru a lupta de partea islamiștilor.

În vârstă de 40 de ani, Halimov a fost avansat la grad de colonel și numit comandant al OMON în 2012. În timpul anilor de serviciu, el a primit în mod repetat mențiuni și diverse medalii de stat.

În prezent, organele de drept ale Republicii Tadjikistan au deschise dosare penale împotriva a 417 cetățeni care luptă în rândurile ISIS.

Pe 27 mai 2015, Curtea Supremă din Tadjikistan a declarat ISIS organizație teroristă și a interzis activitatea acesteia în țară. Mai devreme, în luna aprilie, Consiliul Ulemalelor din Tadjikistan a emis o fatwa speciala (edict) prin care condamnă musulmanii care participă la ostilități în străinătate.

În conformitate cu International Crisis Group, de partea ISIS în prezent lupta 4.000 de cetățenii din țările Asiei Centrale post-sovietice – Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan și Turkmenistan.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *