InternaționalRăzboi

Șeful ONU averitează că orice avarie la centrala Zaporojie ar fi o ”sinucidere”. Președintele turc este îngrijorat de ”un nou Cernobîl”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că orice avarie la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi o ”sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului, scrie BBC.

„Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la ”demilitarizarea” centralei, ocupată de armata rusă.

Aceste declarații au fost făcute de șeful ONU în cadrul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și preşedintele turc Recep Erdogan. Declarându-se ”grav preocupat” de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată ”pentru indiferent care operaţiune militară”.

„Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii” a mai declarat Guterres.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie. Totodată, el a mai declarat că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.

Volodimir Zelenski a exclus orice negociere de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

„Oameni care ucid, violează, lovesc oraşele noastre civile cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea”, a menționat liderul de la Kiev.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa susține Ucraina şi s-a arătat îngrijorat de pericolul unui ”nou Cernobîl”, referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia.

„În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat Recep Erdogan.

„Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl”, a mai declarat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.

Agenția rusă TASS susține că ucrainenii au început să bombardeze, joi seara, orașul Energodar, la periferia căruia se află centrala de la Zaporojie.

Vladimir Rogov, membru al administrației instalate de ruși în regiunea Zaporojie, a anunțat pe Telegram că armata ucraineană folosește ”masiv” artileria la Energodar. Acesta a precizat că bombardamentul de la Energodar a început la ora locală 22:50.

„Au fost cel puțin șapte lovituri asupra orașului și a zonelor învecinate. Focul provine de la artilerie”, a precizat el pentru corespondentul TASS.

Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, după ce joi Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme, au relatat agenţiile de presă Unian şi Reuters, citând Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate ‘zi liberă’ (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, susține serviciul de informaţii al armatei ucrainene într-o postare pe aplicaţia Telegram.

Totodată, aceeași sursă susține că din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit ”urgent” teritoriul obiectivului.

Joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o ”provocare răsunătoare” la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina.

Astfel, potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear. În acelaşi timp, responsabilii GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *