CSI / RusiaUE / Nato

Șeful ONU l-a enervat pe Lavrov: „Operațiunea specială”e o invazie. Nu există trupe ucrainene în Rusia, există trupe ruse în Ucraina

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a desființat retorica Rusiei referitoare la așa-numita „operațiune specială” a armatei ruse în Ucraina și a precizat că, în acest caz, este vorba despre „o invazie”. Declarația a fost făcută de șeful ONU în cadrul unei discuții avute la Moscova cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Potrivit Federației Ruse, avem de-a face cu o operațiune specială, cu obiectivele deja anunțate. Potrivit Națiunilor Unite, în conformitate cu rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală, invazia rusă din Ucraina constituie o încălcare a integrității sale teritoriale și o încălcare a Cartei ONU”, a declarat Guterres în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Lavrov.

Astfel, realitatea de necontestat este că în acest moment nu vorbim despre trupe ucrainene în Rusia, ci de trupe ale armatei ruse în Ucraina, a accentuat Guterres.

„Există un aspect care este foarte clar și evident, pe care nu-l poate schimba niciun argument. Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”, a menționat secretarul general al ONU.

În replică, Serghei Lavrov a spus că rezoluția ONU care condamnă invazia rusă din Ucraina a fost adoptată în urma presiunilor Statelor Unite.

„Nu a fost o rezoluție adoptată prin consens, multe țări s-au plâns că au fost obligate de SUA, care au hărțuit ambasadorii și i-au presat să voteze rezoluția, au amenințat că se vor folosi de situația copiilor diplomaților, aflați în universități americane sau de conturi deschise la bănci americane”, a conchis Lavrov.

În cadrul conferinței de presă susținute alături de Antonio Guterres, Lavrov a ocolit acuzațiile referitoare la invazie și la crimele de război comise e armata rusă în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *