Internațional

Șeful politicii externe a Chinei a avut întâlniri cu Blinken şi Lavrov în marja reuniunii ASEAN

Şeful politicii externe a Chinei, Wang Yi, a avut joi, 13 iulie, întâlniri bilaterale cu miniştrii de externe din Rusia şi Statele Unite, în Indonezia, în marja unei reuniuni ASEAN, organizaţia care reuneşte ţări din Asia de Sud-Est, relatează News.ro.

Wang Yi reprezintă China la reuniunile din această săptămână găzduite de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la care participă trimişi ai principalilor parteneri ai organizaţiei, printre care Statele Unite, Rusia, Australia, Japonia şi India.

Wang Yi, care este şeful Comitetului pentru politică externă a Partidului Comunist Chinez, îl înlocuieşte pe ministrul de externe Qin Gang, care nu a putut veni din motive de sănătate. Wang Yi este considerat diplomatul cu rangul cel mai înalt din ţară.

În cea mai recentă dintr-o serie de interacţiuni între superputerile rivale, Wang Yi a dat mâna cu Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane, înainte de a intra într-o sală de şedinţe dintr-un hotel din centrul Jakartei, unde cele două delegaţii au fost văzute stând faţă în faţă.

Cei doi nu au vorbit cu presa înainte de întâlnirea lor, care are loc la mai puţin de o lună după vizita lui Blinken la Beijing, când China şi Statele Unite au convenit să îşi stabilizeze rivalitatea pentru a nu devia spre conflict, dar nu au reuşit să producă niciun progres major. Cele două părţi au părut la acea vreme să ţină ferm la poziţiile lor cu privire la orice subiect, de la Taiwan la comerţ, inclusiv acţiunile SUA faţă de industria cipurilor din China, drepturile omului şi războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Dar analiştii consideră că recentele întâlniri fac parte din eforturile de a deschide calea pentru un summit între preşedintele Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping mai târziu în cursul acestui an.

Întâlnirea între şefii diplomaţiilor chineză şi americană intervine după ce marţi liderii NATO, în frunte cu Statele Unite, au criticat China într-un comunicat care a rezumat discuţiile avute de aliaţi.

De asemenea, Wang Yi s-a întâlnit separat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

”Cele două părţi trebuie să urmeze consensul important la care au ajuns şefii de stat, să menţină schimburile la nivel înalt, să consolideze comunicarea şi coordonarea strategică”, a declarat Ministerul chinez de Externe, citându-l pe Wang, despre întâlnirea cu Serghei Lavrov.

Aceste întâlniri sunt ocazionate de o reuniune a miniştrilor de externe din Asia de Sud-Est, care urma să ajungă joi la un acord asupra unui comunicat care să includă o referire la criza actuală din Myanmar. Însă până spre seară (ora locală) nu a existat nicio declaraţie.

Motivele întârzierii nu au fost clare, dar un oficial ASEAN a declarat că un comunicat este în curs de finalizare şi va fi publicat în curând. Indonezia, aflată la preşedinţia ASEAN, a îndemnat miercuri miniştrii de externe ai grupului să rămână uniţi în abordarea escaladării violenţei din Myanmar şi să facă presiuni asupra liderilor militari să pună în aplicare un plan de pace în cinci puncte convenit la scurt timp după ce aceştia au organizat o lovitură de stat la începutul anului 2021.

Malaezia, un critic vocal al juntei din Myanmar, a îndemnat ASEAN să condamne ferm acţiunile juntei, inclusiv violenţa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *