Moldova

Şeful SIS bate ALARMA: Ultimele evenimente din zona transnistreană sunt o ameninţare la adresa securităţii RM

Şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, a declarat că instituţia întreprinde toate acţiunile necesare, conform atribuţiilor pe care le are, pentru că este ameninţată securitatea Republicii Moldova.

"A fost discutată situaţia din zona transnistrreană şi acţiunile pe care le intreprinde SIS privind această zonă. Considerăm că aceasta este o ameninţare asupra securităţii statului Republicii Moldova, întreprindem acţiuni concrete ca să monitorizăm situaţia din zonă", a declarat Mihai Balan.

"Am convenit ca trebuie să păstrăm păstrăm dialogul în formatul 5+2 şi în acest mod să soluţionăm problemele. Trebuie să menţinem stabilitatea, a fost o provocare şi trebuie să reacţionăm competent şi liniştit, avem o părere comună a Comisiei, este o problemă care trebuie să unească ţara. Nu trebuie să venim cu acuzaţii reciproce. Serviciul securitate trebuie să activeze în aşa fel încât să ştim ce vom face in viitor", a declarat preşedintele Comisiei pentru securitate, Alexandru Stoianoglo.

"Ne-a interesat multe lucruri, ce se întâmplă cu mişcarea de forţe în zona de securitate, cu inistenţele privind deschiderea aeroportulu la Tiraspol, cu oraşul Tighina. Este nescesar să fie şedină în Parlamnet, este necesară şi importantă", a declarat deputatul independent, Mihai Godea.

Recentele decizii ale autorităţilor transnistrene a provocat îngrijorare la Chişinău. Deputaţii au hotărât astăzi cu unanimitate de voturi ca, peste o săptămână, Parlamentul să se întrunească într-o şedinţă cu uşile închise, în cadrul căreia vor fi audiaţi şefii mai multor instituţii responsabile de situaţia din stânga Nistrului.

Şedinţa va fi organizată, ca urmare a Legii cu privire la "frontiera de stat a republicii moldoveneşti nistrene", semnată de către liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care consfinţeşte, de jure, limitele "statului suveran republica moldovenească nistreană", deşi enclava din stânga Nistrului nu a fost recunoscută pe plan internaţional.
 
publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *