CSI / RusiaRăzboiUcraina

Șeful Wagner acuză trupele armatei regulate ruse că ”fug” de lângă Bahmut

Vineri, patronul grupului paramilitar rus Wagner a acuzat trupele armatei regulate ruse că ”fug” de pe poziţiile lor de lângă Bahmut, în Ucraina, unde Kievul a revendicat o străpungere a frontului, estimând că liniile de apărare ”se prăbuşesc”, relatează AFP și Agerpres.

”Este pur şi simplu o fugă a unităţilor Ministerului Apărării pe flancuri” la Bahmut, unde unităţi regulate ale armatei ruse se poziţionaseră de puţin, a afirmat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video difuzată de serviciul său de presă pe Telegram.

Potrivit acestuia, forţele armate ucrainene au reluat controlul asupra unui rezervor la nord de acest oraş, aflat în epicentrul luptelor în estul Ucrainei şi au ocupat poziţii pe înălţimi tactice care îl domină.

El a afirmat de asemenea că soldaţii Kievului recuperaseră drumul ce duce spre Ceasiv Iar, mai la vest, care era blocat de militarii ruşi de mai multe săptămâni.

Declaraţiile lui Prigojin nu pot fi verificate din surse independente, notează AFP.

Ucraina a afirmat vineri că a recucerit până la doi kilometri de teren de la ruşi în jurul Bahmut.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că ar fi respins 26 de atacuri ucrainene pe un front lung de 95 km în sectorul Soledar, la nord de Bahmut. ”Nicio străpungere a forţelor ruse nu a fost permisă”, a asigurat ministerul.

Ministerul rus a admis totuşi vineri că o redesfăşurare a unităţilor sale la nord de Bahmut, în zona ”lacului de acumulare de la Berhovske” pentru a “întări rezistenţa apărării”, o declaraţie interpretată de observatori ca recunoaşterea unei retrageri.

”Tentativele Ministerului Apărării în câmpul informaţional de a îndulci situaţia duc şi vor duce la o tragedie globală pentru Rusia”, a afirmat Prigojin vineri. ”Trebuie imediat să renunţe să mai mintă”, a subliniat el.

Potrivit lui Prigojin, alte progrese ale armatei ucrainene în această direcţie îi vor permite acesteia să încercuiască combatanţii Wagner în Bahmut, controlat în prezent în proporţie de 90% de forţele ruse.

”Luarea Bahmutului nu va aduce nimic Rusiei, căci flancurile sunt pe cale să se destrame, iar frontul să se prăbuşească”, susţine Prigojin.

Patronul Wagner, aflat în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, a asigurat încă o dată că nu primeşte suficiente muniţii pentru oamenii săi, în timp ce – potrivit lui – nu ar mai fi sub control ucrainean decât vreo 20 de clădiri înalte în interiorul oraşului Bahmut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *