Economie

Semnarea Acordului de Liber Schimb crește economia Moldovei cu 6%

Cheia Moldovei în ușa Europei

Potrivit unui raport prezentat recent de către Expert-Grup, economia Republicii Moldova va crește cu 6,4%. Din studiu denotă că semnarea Acordului de Liber Schimb, va facilita accesul producătorilor autohtoni pe piața comunitară, inclusiv cu piața din Turcia, care în anul curent a devenit a treia cea mai importantă destinație pentru exporturile moldovenești.

O altă oportunitate pentru R. Moldova este scutirea de taxe pe care producătorii noștri le achită la exportul în UE, stimulând creșterea exportului cu 11%, astfel depășind volumul importurilor în UE.

Autorii studiului au comparat avantajele unei posibile aderări ale Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan cu cele ale aderării la spațiul european comun. Potrivit lor exporturile Moldovei spre Est ar încetini dezvoltarea economică a statului cu 4,3%. Singurul avantaj pe care Moldova îl poate obține în cadrul aderării la Uniunea Vamală este scutirea de impozite vamale de 30%, pe care statul nostru le achită la importul gazelor rusești.

Poarta estului cu zăvorul pus

Aderarea la Uniunea Vamală, va duce la pierderea de către producătorii autohtoni a pieței comunitare, care atrage circa 45 la sută din totalul mărfurilor exportate atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng al râului Nistru. Cauza rezidă în obligativitatea adoptării politicilor vamale rusești și ajustarea la standardele rusești, care nu sunt recunoscute pe plan mondial, spre deosebire de standardele Uniunii Europene, spune directorul Expert-Grup, Alexandru Lupușor.

Necooperarea autorităților transnistrene în procesul implementării prevederilor Acordului de Liber Schimb, va aduce efecte adverse asupra economiei regiunii, deoarece aproximativ 45% din totalul exporturilor din rmn pleacă spre țările membre ale Uniunii Europene. Este necesară o strategie de comunicare eficientă despre efectele opțiunilor integraționiste, în special în mediul rural și raioanele din stânga Nistrului, mai afirmă acesta.

„Acordul de Liber Schimb între Moldova şi UE ar promova şi susţine creşterea economică în Moldova prin câteva canale de impact. Specializarea sporită a economiei Moldovei ar promova eficienţa economică şi ar spori interesul pentru investiţii; tarifele mai mici ar duce la intensificarea concurenţei între furnizorii străini şi cei locali şi ar reduce preţurile; un acord cu Uniunea Europeană ar contribui şi la consolidarea instituţiilor economice în Moldova şi ar îmbunătăţi mediul de afaceri. Totuşi, este dificil de cuantificat toate aceste efecte în cadrul unui model formal. Prin urmare, în cadrul limitat de aplicare al acestui studiu, noi facem unele comparaţii cu alte procese de integrare regională pentru a evalua magnitudinea creşterii economice suplimentare care ar putea rezulta pe termen lung dintr-un Acord de Liber Schimb între Moldova şi UE”, susține expertul economic Valeriu Prohnițchi.  

Expertul a subliniat că odată cu semnarea acestor acorduri cu UE, este necesar să ţinem cont de efectele reacţiei de răspuns din partea partenerilor comerciali respectivi asupra economiei Moldovei, de exemplu, orice majorare a PIB-ului UE datorită unui Acord de Liber Schimb dintre Moldova şi UE, ar fi prea neînsemnată pentru a avea un impact major asupra cererii de importuri din Moldova. Prin urmare, pentru Moldova, ar fi potrivit să se folosească modelul unei ţări care presupune o cerere perfect elastică pentru exporturile Moldovei şi ofertă perfect elastică pentru importurile Moldovei. De exemplu, Moldova poate exporta şi importa practic volume „nelimitate” la preţurile respective de pe piaţa mondială.

Republica Moldova urmează să parafeze la sfârşitul lunii noiembrie, la Vilnius, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, din care face parte și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *