EconomieMoldova

Semnarea de contracte noi pentru importul de curent, amânat. Moldova rămâne fără curentul livrat de centrala Cuciurgan?

Societatea de stat Energocom a eușat în tentativa sa de a găsi până la 26 aprilie surse alternative de energie electrică, în caz că Gazprom sistează livrările de gaze, iar Republica Moldova rămâne fără curentul livrat de centrala Cuciurgan, scrie Radio Europa Liberă.

O licitație anunțată de Energocom pe 15 aprilie pentru procurarea energiei electrice și din surse alternative a fost câștigată de numai două companii.

Agenția Proprietății Publice care gestionează Energocom (APP) a confirmat sursei citate că termenul de 26 aprilie autoimpus într-un caiet de sarcini pentru semnarea contractelor și anunțarea prețurilor de achiziție nu poate fi respectat.

Tatiana Savva, directoarea generală adjunctă a APP, a declarat că înainte de finalizarea tranzacției autoritățile mai trebuie să verifice „beneficiarii reali” ai firmelor câștigătoare. Deocamdată, numele firmelor nu este făcut public, a menționat Savva.

Energocom și-a propus să găsească furnizori alternativi de energie electrică în cazul în care Gazprom sistează livrările de gaze către Republica Moldova de la 1 mai. Această situație există pentru că autoritățile de la Chișinău și concernul rus nu au reușit să facă un audit independent al datoriilor, după cum s-a decis în luna noiembrie 2021.

Sistarea livrărilor de gaze rusești poate duce la oprirea producției la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (Mgres), controlată de compania rusă RAO ES, principalul furnizor de curent electric pentru Republica Moldova.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că producătorii din Ucraina ar putea să acopere în totalitate cantitatea de energie electrică necesară pentru consumul intern al Republicii Moldova. Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Spînu asigura populația că guvernul nu va lăsa țara fără energie electrică și gaze naturale.

Sursa: Radioeuropaliberă.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *