Finanţe

SEMNAT: Conducta de gaz Iași-Ungheni va intra în funcțiune în 2015

La ceremonie au participat Andrian Candu, viceprim-ministru, ministru al economiei în exerciţiu, şi Cristian Ţurcanu, şef-adjunct al Ambasadei României la Chişinău. Andrian Candu a menţionat că gazele naturale care vor fi livrate din România reprezintă un pas important pentru întărirea securităţii energetice a Republicii Moldova, transmite IPN. ,,Gratitudine şi mulţumiri adresăm Guvernului României, care a acordat tot suportul necesar pentru ca să existe această alternativă importantă pentru ţara noastră”, a declarat Andrian Candu. 

Contractul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, iar preţul prevăzut în document este de 1010 roni per mia de metri cubi, valoarea în dolari fiind de 276,6. Livrarea de gaze naturale prin conducta Iaşi-Ungheni va începe în cantităţi mici, iar după ce va fi testat sistemul, contractul va fi ajustat pentru aprovizionare în cantităţi mai mari.

,,Contractul este flexibil. În fiecare lună se poate face comandă pentru luna viitoare, prin semnarea unor anexe. În al doilea sau al treilea trimestru al anului 2015 vom începe construcţia conductei de gaz de la Ungheni spre Chişinău şi atunci capacităţile vor fi altele. Atunci vom vorbi despre alte cantităţi şi vom discuta poate şi despre alte preţuri”, a declarat ministrul economiei.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 km şi capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *