Actualitate

Semnat! Guvernul SUA oferă R. Moldova 19,5 milioane de dolari pentru consolidarea energetică

Guvernul SUA oferă Republicii Moldova 19,5 milioane de dolari, pentru consolidarea securității energetice și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare. La Chișinău, a fost semnat cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul R. Moldova şi Guvernul SUA pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Fianțelor, transmite Deschide.md.

Documentul a fost semnat de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, din partea Guvernului Republicii Moldova și directorul misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, din partea Guvernului SUA.

„Finanțarea adițională va contribui la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice”, se menționează în comunicatul ministerului.

De asemenea, amendamentul mai prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari SUA, ce urmează a fi oferit Republicii Moldova de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice.

Proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul menționat a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern din 2 noiembrie curent.

Documentul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *