Social

Semnătură electronică mobilă MobiSign – disponibilă gratuit pe telefon

Cetățenii și organizațiile din Republica Moldova vor putea utiliza atât din țară, cât și de peste hotare serviciul guvernamental de identitate și semnătură electronică mobilă – MobiSign. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern, transmite IPN.

„MobiSign este un pas important pentru orice cetățean al Republicii Moldova, indiferent de locul unde s-ar afla, inclusiv peste hotare. Serviciul va oferi posibilitatea de a semna documente și de a accesa servicii publice utilizând doar telefonul mobil”, a declarat secretar general al executivului, Artur Mija.

Responsabilul a menționat că, potrivit estimărilor, în acest moment aproximativ un milion de cetățeni ai Republicii Moldova se află peste hotare. „Conform ultimelor statistici oficiale, din numărul total al utilizatorilor care au acces la internet mobil, 92% au făcut-o prin intermediul unui smartphone – adică, peste două milioane de utilizatori. Altfel spus, chiar acum, mai mult de trei milioane de cetățeni sunt conectați la internet mobil și vor putea folosi serviciul MobiSign”, a mai spus Artur Mija.

Spre deosebire de alte tipuri de semnătură digitală disponibile pe teritoriul Republicii Moldova, aplicația MobiSign oferă o serie de avantaje. Este gratuită, nu necesită cititoare de carduri, poate fi descărcată direct pe telefon și nu creează impedimente pentru folosirea pe același dispozitiv a serviciilor de semnătură mobilă furnizate de operatorii de telefonie mobilă.

Dreptul de utilizare a serviciului va putea fi obținut după confirmarea identității și înregistrarea la operatorii desemnați pentru certificarea cheii publice din cadrul instituțiilor prestatoare: Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice și misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru înregistrarea beneficiarilor MobiSign din diaspora.

Semnătura electronică avansată calificată are aceeași valoare juridică ca și semnătura olografă, iar MobiSign va fi un dispozitiv mult mai modern de aplicare a semnăturii electronice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *