Actualitate

Sentință în dosarul Tripăduș: Tatăl condamnat la 15 ani de pușcărie, fiul și ginerele – achitați

Eternul proces Anatolie Tripăduș, care se tergiversează de peste zece ani, pare să ajungă la final în momentul în care condamnatul este fugar prin lume. Acesta a reușit să evadeze cu sprijinul necondiționat al judecătorilor de la Buiucani, care acum câteva luni i-au schimbat măsura preventivă în arest la domiciliu. Ieșind din penitenciar, Tripăduș a dispărut peste câteva zile și de atunci se află în căutare internațională. „Sentința va intra în vigoare în momentul când Tripăduș va fi prins – fie peste doi sau 20 de ani, fie chiar și peste o sută de ani…”, susține Viorel Morari, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție. Morari este și procurorul care a gestionat inițial aceste dosare, atunci când ne spunea: „Este cel mai dificil caz la care am lucrat vreodată”.

Tripăduș este condamnat pe zece capete de acuzare la 15 ani de privațiune de libertate în penitenciar de timp închis, deși procurorii au solicitat instanței s-i aplice o pedeapsă de 25 de ani. „Nu suntem de acord cu sentința, dar la o adică și 15 ani pot să fie. Contează ca sentința să fie executată real. Trebuie să vedem sentința motivată pentru a decide dacă o vom ataca la Curtea de Apel”, afirmă Morari. Prin aceeași decizie, judecătoria Buiucani i-a achitat pe Ruslan Tripăduș, fiul, și pe Igor Botnariuc, ginerele condamnatului. Cei doi se aflau în căutare națională după ce au lipsit de la mai multe ședințe ale judecății.

La rândul său, Igor Tuhari, avocatul lui Tripăduș, refuză să comenteze sentința, însă consideră că clientul său nu este vinovat. „Ca avocat și specialist, cred că decizia instanței nu este întemeiată și o voi ataca la Apel”. Întrebat unde se ascunde Tripăduș, Tuhari a șovăit: „Nu știu… El nu-mi comunică unde pleacă…”.

Printre infracțiunile comise de Anatolie Tripăduș se numără: dobândire ilicită a bunurilor altei persoane în proporţii deosebit de mari, spălare de bani, abuz în serviciu, samavolnicie, confecţionarea şi folosirea documentelor oficiale şi ştampilelor false, organizarea şi dirijarea neexecutării hotărârilor judecăţii, determinarea altor persoane la prezentarea mărturiilor false, falsificarea probelor în proces, răpire, dar şi altele. În timpul guvernării comuniste, schemele de escrocherie dirijate de Tripăduș, în care au fost implicați în calitate de victime inclusiv cetățeni străini, au fost protejate de ex-deputatul comunist Vasile Iovv.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *