Actualitate

Separatiștii de la Tiraspol acuză autoritățile de la Chișinău că „provoacă o catastrofă umanitară” în Transnistria. Uzina metalurgică de la Rîbnița activează și noaptea

Autoritățile de la Tiraspol susțin că nu le este furnizat un volum suficient de gaz pentru a produce energie electrică și pentru malul drept al Nistrului, dar în același timp au pornit la turații maxime uzina metalurgică de la Rîbnița, în lipsa autorizației de mediu emisă de Chișinău. Actualmente, uzina metalurgică ar lucra și noaptea, susține fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, transmite Ziarul Național.

Potrivit lui Slusari, regimul separatist sfidează deschis autoritățile constituționale, dar și cetățenii din dreapta Nistrului, care au ajuns să plătească sume enorme pentru energia electrică.

„Am obosit să plasez astfel de poze (cum activează uzina metalurgică de la Râbnița n.r.), care simbolizează impertinența regimului separatist și impotența autorităților din Chișinău. Pe fundalul bocetelor Tiraspolului despre „catastrofa umanitară”, uzina metalurgică din Râbnița lucrează. Lucrează și noaptea, lucrează și ziua. Activează fără autorizația de mediu privind emisiile de poluare, intoxică satele din raionul Rezina și exportă nestingherit producția prin vama moldovenească. Achită niște tarife simbolice pentru gaz și energia electrică, de zeci de ori mai mici decât întreprinderile de pe malul drept al Nistrului”, menționează Slusari.

Acesta cere explicații vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dar și ministrei Mediului, Rodica Iordanov.

„Tace și Serviciul Vamal, tace Procuratura. Gaz le dăm în continuare pe gratis. Transnistria importă produse fără a plăti impozite, iar bugetul de stat pierde anual miliarde de lei. Astfel sunt discriminați cetățenii și agenții economici loiali din R. Moldova. Unor demnitari de stat le este mai ușor să facă declarații tari privind condamnarea abstractă a Federației Ruse, decât să ia măsuri în privința marionetelor Moscovei. De 31 de ani, toate guvernările preferă să prindă peștișori de aur în aceste ape tulburi de la Nistru și toate dau vina pe predecesorii. Uite așa și trăim”, a mai spus Slusari.

Deocamdată, autoritățile vizate nu au un răspuns la acuzațiile lui Slusari.

Vă amintim că, din luna martie și până în octombrie curent, autoritățile Republicii Moldova ofereau autorizație de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, iar Tiraspolul asigura malul drept al Nistrului cu 70 la sută din necesarul de energie electrică, la un preț cuprins între 59,9 USD/MWh și 62,5 USD/MWh. De la 1 noiembrie, Tiraspolul a sistat aprovizionarea malului drept cu energie electrică, după ce Moscova a redus unilateral cantitatea de gaze livrată Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Deci guvernul de la Chișinău dă gaz gratis Transnistriei dar se smiorcăie despre cît de rele sînt autoritățile din Transnistria?
    Există și altă soluție decît smiorcăiala – să nu le mai dea gaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *