Actualitate

Separatiștii de la Tiraspol ar putea lăsa malul drept al Nistrului fără energie electrică, dacă „Gazprom” va sista livrările de gaze către Moldova. Centrala Cugiurgan va asigura doar locuitorii din stânga Nistrului

Separatiștii de la Tiraspol susțin că deficitul de gaze în regiune a atins cifra de 55 de milioane de metri cubi, iar în cazul în care „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru Republica Moldova, atunci Centrala de la Cuciurgan va asigura cu energie electrică doar locuitorii din raioanele de est ale republicii noastre, despre acest lucru a anunțat așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik, transmite Ziarulnational.md.

Astfel, potrivit lui Obolonik, autoritățile separatiste vor face tot posibilul ca activitatea întreprinderilor din regiunea secesionistă să nu fie înghețată, dar se poate întâmpla orice.

„Situația este extrem de complicată și va trebui de luăm măsuri severe, inclusiv nepopulare din punct de vedere financiar pentru întreprinderi. Altfel nu vom putea să depășim această situație. Suntem limitați în ceea ce privește resursele de gaze naturale. Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-și pregătească bucatele și să aibă căldură în case. Acum rezerva strategică de cărbune e pentru cazuri de urgență. Dacă livrările de gaze vor fi sistate, noi trebuie să dispunem de o resursă strategică pentru producerea energiei electrice. În primul rând, e vorba de sfera socială”, a precizat Obolonic pentru un post de televiziune de la Tiraspol.

Sursa citată a precizat că în niciun caz rezerva strategică de cărbune nu este destinată pentru livrările comerciale de energie electrică.

De menționat că Republica Moldova cumpără 70% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, celelalte 30% fiind asigurate de România, după ce Ucraina a sistat exporturile de energie, ca urmare a bombardamentelor rusești de la începutul lunii octombrie care au vizat infrastructura critică din statul vecin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *