Politică

Separatiștii pro-ruși de la Tiraspol amenință cu războiul dacă Chișinăul va primi arme defensive din NATO

Ministrul de Externe al autoproclamatei republici Transnistrene, Vitali Ignatiev, avertizează în legătură cu o escaladare rapidă a conflictului din Republica Moldova dacă Chișinăul va primi arme din partea NATO.

Anunțul a fost făcut la postul local de televiziune al separatiștilor.

„Partenerii occidentali ai Chișinăului încearcă să-i înarmeze militar și tehnic. Până acum, cooperarea în acest domeniu nu a fost anunțată, iar tipul de echipament care va fi trimis în Moldova nu a fost dezvăluit. Însă cu siguranță va fi vorba de o armă. Care va fi întoarsă împotriva Transnistriei”, a declarat Vitali Ignatiev, citat de Pravda, fără însă a prezenta dovezi în acest sens.

Acesta a mai spus că „cei care au ucis rezidenți ai regiunii și cetățeni ruși în 1992” fac deja declarații că sunt pregătiți să „arunce capete tăiate la ușile parlamentului” din Transnistria.

„Imediat ce arme NATO vor apărea la Chișinău, situația stabilă de azi se poate transforma într-un conflict imprevizibil”, a avertizat Vitali Ignatiev.

Amintim că oficialii moldoveni iau în considerare să le solicite armament partenerilor externi, în contextul războiului din Ucraina și a declarațiilor provocatoare venite din partea separatiștilor din Transnistria, dar o decizie nu s-a luat încă.

„Am venit cu solicitări la partenerii noștri cu solicitări pentru asistență inclusiv non-letală, pentru asistență în întărirea capacităților noastre la frontieră, pentru IGSU și, evident, discutăm cu țările partenere despre alte tipuri de asistență. Deocamdată, este o discuție generală, suntem la etapa unde încercăm să decidem care vor fi solicitările noastre, dacă vom solicita asistență militară letală sau nu”, a menționat premierul moldovean Natalia Gavrilița, la începutul acestei luni.

Anterior, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că R. Moldova trebuie să-și fortifice domeniul Apărării în ciuda statutului de neutralitate, întrucât ”neutralitatea nu este o decorație care se pune pe perete”. El a declarat că autoritățile de la Chișinău vor accepta și ajutorul ”țărilor prietene”, dar și cel din cadrul parteneriatelor pe care le are R. Moldova cu alte state pe această filieră.

Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Guvernul R. Moldova dezbate dacă să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare, dar nu s-a luat încă o decizie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Vai ce ne-am speriat.
    Rahatii astia au numai razboi in cap.
    Nu dicteza ei ce armament trebuie sa aiba R.Moldova.

  2. Domnu’ Popescovici, nu acceptati armele celea de la americani! Cand vin fratii rusi sa va curete de fascisti, aninati chilotii albi la geam si totul va fi ghini!

  3. Uăi da`nu vă grăbiți uăi, ci atîta grabî??? Mai dizbatițî vro doi ani, cî numai ghini sî terminî războiul din Ucraina, șî o sî videți voi dacî mai trebui sî luați armili acelia sau nu.
    Șî întri timp mai faciți o schemî din aia cu curentu`șî cu Rîbnița șî uiti așa țînițî proștii ocupațî… Banu`sî iasî…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *