Externe

Separatiștii pro-ruși vor să-i judece pe ultimii trei președinți ai Ucrainei pentru „crime de război”

​Autoritățile separatiste din autointitulata Republică Populară Donețk (RPD) declară că vor să-i judece pe Volodimir Zelenski și toți președinții Ucrainei de după 2014 pentru „crime de război”, relatează TASS.

Anunțul a fost făcut marți de Elena Șișkina, președintele Comitetului pentru legislație penală și administrativă a Consiliului Popular al RPD, o instituție nerecunoscută de către comunitatea internațională.

„Un criminal de război nu este doar cel care are o armă în mâini și care apasă pe trăgaci. Acesta este și generalul care dă ordinul, aceștia sunt președinții și au fost trei – Turcinov (n.r. președinte interimar între 23 February 2014 și 7 June 2014, după ce fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit în Rusia), Poroșenko și Zelenski”, a declarat ea.

Aceasta a acuzat că președinții Ucrainei „i-au trimis pe naziști în Donbas pentru a ucide populația civilă”. Separatiștii pro-ruși au declanșat un război de secesiune în regiunea din estul Ucrainei după anexarea Crimeii în 2014.

De asemena, Șișkina s-a declarat încrezătoare că „acele structuri străine și liderii lor care i-au susținut pe naziștii din Ucraina vor fi pedepsiți”.

Separatiștii vor ca liderii ucraineni să fie judecați de un tribunal internațional fantomă

Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, a declarat anterior că separatiștii au în vedere înființarea unui „tribunal internațional” cu posibila participare a Chinei care să îi judece pe membrii Regimentului Azov pentru crime de război.

Totodată, Șișkina susține că președinții ucraineni ar urma să fie judecați de același tribunal.

Mesaje trimise pe Whatsapp de un diplomat rus și obținute de jurnaliștii de la The Guardian arată că ​Rusia avea în vederea organizarea unor procese spectacol de război încă din primele zile ale invaziei ca parte a tentativelor de a-și justifica agresiunea militară.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, general-locotenentul Vladimir Șamanov, supranumit „Măcelarul Ceceniei”, a vorbit și el despre înființarea unui tribunal internațional pentru a judeca presupuse crime de război ucrainene.

Totodată, Șamanov a menționat „componentele preliminare” ale unui tribunal internațional alături de China și țările ce alcătuiesc BRICS pentru a-i judeca pe militarii și politicienii ucraineni. El a spus că un proces asemănător celor de la Nürnberg va avea loc „100%”.

Cine au fost președinții Ucrainei după 2014

Nicio țară nu și-a exprimat până acum disponibilitatea de a participa la un astfel de tribunal care ar urma să fie înființat pe teritoriul entităților separatiste din estul Ucrainei.

Volodimir Zelenski a fost ales președinte al Ucrainei la alegerile din aprilie 2019, învingându-l la scor pe președintele în exercițiu Petro Poroșenko cu aproape 73% din voturile exprimate.

Aleksandr Turcinov a fost președinte interimar al Ucrainei timp de aproape 5 luni în 2014 după ce președintele pro-rus al țării, Viktor Ianukovici, a fugit din țară în urma protestelor Euromaidan.

Anterior, acesta a ocupat funcțiile de președinte al Serviciului de securitate al Ucrainei și prim adjunct al secretarului Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei. Din decembrie 2007 până în martie 2010 a fost prim viceprim-ministru al Ucrainei.

Pentru o săptămână în martie 2010 el a ocupat temporar și funcția de premier în urma demiterii celui de-al doilea guvern Timoșenko.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *