InternaționalRăzboi

Separatistul din Donețk cere Rusiei să cucerească întreaga Ucraină

Război în Ucraina, ziua 155. Miercuri, liderul separatiştilor pro-ruşi din regiunea ucraineană Doneţk a îndemnat Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, declarând că principalele oraşe din această ţară sunt ruse, transmite AFP, citat de Observatornews.

„Astăzi, a venit timpul să eliberăm oraşele ruse, fondate de ruşi: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dniepr, Harkov, Zaporojie, Luţk”, a scris separatistul Denis Puşilin pe canalul său de Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a oraşului Brest din Belarus după ocupaţia nazistă.

Oraşele menţionate de Puşilin, care a fost instalat la putere de Moscova, sunt răspândite pe întreg teritoriul Ucrainei.

Vă amintim că Rusia a lansat oficial război în Ucraina din 24 februarie afirmând că vrea să protejeze populaţia rusofonă din est de un pretins genocid orchestrat de puterea ucraineană.

Asaltul rușilor asupra Kievului a eşuat, dar acestea au cucerit o mare parte din sudul şi estul Ucrainei, cu preţul unor lupte sângeroase care continuă şi al unor ample distrugeri.

În repetate rânduri, președintele Rusiei Vladimir Putin a negat realitatea unei naţiuni ucrainene, considerând că aceasta a fost separată în mod artificial de Rusia. Acesta a dat asigurări că nu doreşte ocuparea ţării vecine, dar autorităţile de ocupaţie ruse instalate de Moscova în sudul Ucrainei pregătesc făţiş anexarea acestor regiuni, mai scrie AFP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *