Politică

Separtiștii transnistreni, înarmați până în dinți, consideră că dotarea armatei moldovenești cu transportoare blindate ”amenință stabilitatea în zonă”

Separatiștii transnistreni sunt nemulțumiți că Republica Moldova își întărește armata. Pretinsul ”ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a comentat primirea de către Armata Națională a unui lot de transportoare blindate de tip Piranha din partea Germaniei, notând că ”militarizarea și înarmarea R. Moldova nu este o decizie bună și constructivă”.

„Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea și înarmarea R. Moldova nu este o decizie bună și constructivă. Astfel de acțiuni nu vor duce la nimic bun. O arată chiar experiența mondială” a declarat Ignatiev, transmite Deschide.md.

Regiunea transnistreană, ai cărei lideri secesioniști spun că militarizarea nu va duce la nimic bun, este înarmată până în dinți. Astfel, potrivit unei analize efectuate în anul 2022 de Centrul Militar Ucrainean, pe lângă cei peste 1600 militari ruși staționați ilegal, separatiștii au o armată de aproximativ 6000 de soldați. 

Unitățile armate sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiștii au luat din depozitele armatei ruse, 13 mii de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartușe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unități, echipamente de comunicații, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere. Totuși, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. Totuși, în urma desființării Armatei a 14-a, separatiștii au primit și mai mult armament.

Vă amintim că marți, 10 ianuarie, urmează să ajungă în Republica Moldova primele vehicule din lotul de transportoare blindate de tip Piranha din partea Guvernului Germaniei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Daca Germania le mai da si tancuri Ghepard atunci chiar se impute treaba. Poate moldovenii primesc si Himars si niste rachete antitanc. Transnitrenii nu vor sa fie condusi legal, vor sa conduca. Poate se mai potolesc daca NATO inarmeaza R. Moldova.

 2. Tupeu de rusnac colonizat pe teritoriu strain.
  Ce pericol sunt translortoarele blindate pentru bandele de talhari transnistreni.
  Ei oricum vor disparea de acolo odata cu infrangerea Rusiei.
  Vor capitula fara lupta cand cei din dreapta Nistrului nu le vor mai face cadouri contracte cu gaze din Rusia si bani pe curentul livrat.

 3. Uite ce înseamnă să fii prost de mic. Și aici mă refer la „înțeleapta conducere” a RM. Dau gaz la separatiști (pe o schemă clar frauduloasă, chipurile secret comercial – sanchi!) și aceștia „drăguții de ei” dau muie la toată RM în stil pur pravoslavnic rusesc. Țară de kkt cu o conducere așișderea. Câtă vreme o să țină lucrurile amestecate cu kkt rusesc și o să tot cerșească la partenerii externi pentru a evita ruperea pisicii o să îmble moldovenii în zona gri mai ceva decât evreii în pustiu, eu estimez că vor rămâne la periferia lumii civilizate sau chiar vor fi atrași pe orbita ruskii mir (ceea ce rușii de abia așteaptă). Asta e când nu știi ce vrei și nu acționezi ca să arăți ce îți dorești. Declarativ și eu vreau să învăț mandarina dar n-am făcut nimic în sensul ăsta.
  Conducerea actuală a RM (cea mai proeuropeană dintre toate) are puterea/pârghiile necesare să facă niște pași simbolici uriași spre adevăr prin niște chestii simple dar nu e interesată să facă asta.
  De ce nu se stabilește odată pentru totdeauna, la nivel oficial, că în RM se vorbește limba română???
  De ce mai există posturi propagandistice rusești în RM? De ce mai există posturi rusești în general? Pentru 4.1% din populație e nevoie de posturi preluate din rassia? Nu se pot face emisiuni în limba rusă în RM?
  De ce mai există monumentele sovietice cu blindate pe postament îndreptate spre România? E un mare semn de frățietate nu? Mai ales când te duci la cerșit pe bază de comuniune de limbă, istorie, cultură…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *