ActualitateExterne

Serbia lui Vučić anunță ruptura de Rusia și se îndreaptă spre UE

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, a admis că țara sa nu a adoptat sancțiunile europene împotriva Rusiei, dar a subliniat că Belgradul a condamnat în repetate rânduri invazia din Ucraina, informează Adevărul.

În cadrul conferinței de securitate GLOBESEC de la Praga, Vučić a afirmat că nu a avut nicio întâlnire sau discuție cu Putin în cei peste doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

Vučić a negat că ar avea legături strânse cu omologul său rus Vladimir Putin și a exclus sugestia că țara sa este un „cal troian” pentru Moscova, transmite euronews.com.

„Da, avem în mod tradițional legături foarte bune și nu ascundem acest lucru. Și nu mi-e rușine de asta cu Rusia. A fost întotdeauna așa între sârbi și ruși și suntem singura țară din Europa care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei. Și, după cum puteți vedea, nu mă tem să spun asta deschis”, a declarat președintele Serbiei.

„Nimeni din Europa nu este de acord cu mine pe această temă, dar toată lumea din Europa îmi înțelege poziția” a mai spus acesta.

Vučić a admis că Serbia a evitat să se alăture Europei în impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, dar a subliniat că Belgradul a denunțat în repetate rânduri invazia Ucrainei în foruri internaționale, inclusiv în Adunarea Generală a ONU.

Serbia și Turcia sunt singurele țări candidate la UE care au refuzat să adopte sancțiuni

Pe de altă parte, președintele Muntenegrului, Jakov Milatović, a afirmat: „În urmă cu cinci ani, 30% din veniturile noastre din turism proveneau din Rusia. A fost un lucru greu să adoptăm sancțiunile împotriva Rusiei și să urmăm Consiliul UE. A fost un lucru greu, dar am reușit”.

Muntenegru este, de asemenea, una dintre țările candidate la UE.

Aleksandar Vučić a declarat că a avut o conversație „grozavă” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a recunoscut că este puțin probabil ca Serbia să devină un stat membru al UE până în 2028, data la care alte țări din Balcanii de Vest speră să adere la bloc.

„Nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană în 2028, deoarece există multe probleme. În primul rând, aici avem un interes al Uniunii Europene, care sunt diferite din când în când de interesele noastre. Și cred că dacă unii dintre noi ar putea deveni membri ai UE, acest lucru nu se poate întâmpla înainte de 2030. Dar aceasta este doar evaluarea mea”, a afirmat el.

Totuși, Ursula von der Leyen, a postat pe X (Twitter) o poza alături de Vučić, în descrierea căreia a scris cuvinte de încurajare pentru Serbia, în legătură cu aderarea la UE.

„Avem planul nostru de creștere și acordul privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice. Acestea vor aduce beneficii directe poporului sârb. Contăm pe Serbia să dea dovadă de devotament pentru a progresa pe calea aleasă, calea UE”, a scris Ursula von der Leyen.

Serbia, care a devenit țară candidată la UE în 2012, a făcut progrese limitate în ceea ce privește reformele democratice și statul de drept, aspecte esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, Belgradul trebuie să-și ajusteze politica externă conform standardelor UE, inclusiv prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

În urma atacurilor armate din anul trecut, apelurile pentru un control mai strict al armelor s-au transformat rapid în proteste anti-guvernamentale.

Manifestanții au exprimat nemulțumiri legate de regresul democratic sub conducerea lui Vučić, acuzând creșterea autoritarismului, corupția și legăturile cu crima organizată.


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *