Externe

Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord pentru gestionarea comună a frontierei

Acordul a fost încheiat în cadrul unor negocieri mediate de UE, deschizând calea, în acest fel, unei eventuale integrări a Serbiei în Uniunea Europeană. Ciocnirile recente din zonă au provocat zeci de răniţi, inclusiv militari din forţele NATO, în timp ce guvernul de la Priştina a încercat să preia controlul asupra punctelor de control la graniţă.

Înlăturarea baricadelor

Un număr de 50 de soldaţi ai KFOR au fost răniţi, la începutul acestei săptămâni, când au încercat să înlăture baricadele ridicate pe şosele de sârbii din nordul Kosovo, care nu recunosc autoritatea guvernului kosovar.

"Cele două părţi au ajuns la un acord bazat pe conceptul, propus de UE, de management integrat al punctelor de frontieră", au anunţat oficialii UE într-o declaraţie de presă.

Acest lucru înseamnă că cele două părţi vor construi, treptat, "posturi de control comune, unice, integrate", la trecerile de frontieră. Negociatorul sârb, Borko Stefanovici, a precizat, însă, că unele detalii rămâne să fie stabilite ulterior. "Deşi am reuşit să ne apropiem destul de mult poziţiile pe această temă, rămâne să punem punctul pe i", a spus el pentru agenţia de presă AFP:

Acordul vine cu o săptămână înainte de summitul liderilor europeni, la Bruxelles, în 9 decembrie, unde se va discuta statutul de ţară candidată la UE al Serbiei. Ieri, cancelarul german Angela Merkel a spus că Serbia nu va fi gata pentru a deveni membru al Uniunii până când nu-şi normnalizează relaţiile cu Kosovo. 

Via Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *