Justiție

Serghei Vlah, fratele bașcanei Găgăuziei, obligat de Judecătoria din Comrat să restituie creditele de circa 3,3 milioane de dolari

La 3 martie curent, Judecătoria din Comrat, a emis decizia motivată în care dispune ca fratele bașcanei Găgăuziei, Irina Vlah, Serghei Vlah să restituite restanțele pentru creditele accesate în perioada 2016 -2020 de la banca „Moldoinconbank”, în sumă de circa 3,3 milioane de dolari.

Astfel, potrivit deciziei instanței, banca va încasa de la Serghei Vlah 3.293.343 de dolari SUA. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile, transmite Jurnal.md.

Serghei Vlah nu s-a prezentat la ședința de judecată, dar a transmis un mesaj prin apărătorii săi în care a ținut să precizeze că compania sa „Demir-Agro” este în proces de insolvență.

Anterior, Serghei Vlah, fratele bașcanului găgăuz Irina Vlah, a accesat trei credite, în valoare totală de aproape patru milioane de dolari, în perioada 2016 -2020. Deoarece nu și-a onorat angajamentul, antreprenorul s-a pomenit cu grădina sub sechestru, potrivit sursei citate.

Creditele urmau să fie achitate până în luna mai a anului 2021.

Însă, Serghei Vlah nu a respectat termenul stabilit de bancă, iar pentru a-și recupera banii, instituția financiară a inițiat procedurile legale.

Plângerile bancherilor din Comrat au ajuns la Procuratura Generală (PG). De asemenea, a fost pornit și un proces la Judecătoria din Ceadîr-Lunga, dar ședințele erau amânate una după alta.

În primăvara anului 2020, Serghei Vlah a fost implicat într-un alt conflict. Fratele bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, era acuzat de furtul grâului din fondul de rezervă al autonomiei. Atunci, Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat că pe parcursul ultimelor ani, din fondul de rezervă a dispărut o cantitate enormă de grâu, iar când o comisie de anchetă a început investigația, grâul a fost întors, însă era altul. Grâul a dispărut din fondul de rezervă în anul 2016 și a fost întors peste patru ani. În spațiul public au fost plasate facturile, care demonstrează acest lucru. Pe unde a călătorit” această cantitate de grâu nu cunoaște nimeni.

Compania Demir-Agro a devenit cunoscută când Irina Vlah a devenit bașcan al autonomiei. Firma este specializată în cumpărarea de cereale, în Republica Moldova, și vânzarea acestora în străinătate. În 2016, Demir-Agro a ocupat primul loc la două nominalizări – ”Cel mai bun exportator al anului” și ”Patronul anului”. Această firmă a fost sponsorul Irinei Vlah în campania electorală pentru ocuparea funcției de bașcan. Potrivit portalului infobase, în 2019, veniturile din vânzări ale companiei Demir-Agro s-au ridicat la 457 milioane de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *