Internațional

Serviciile secrete ale SUA: Rusia a bombardat Ambasada americană din Tbilisi

Doi oficiali americani au declarat că raportul clasificat referitor la incidentul de la 22 septembrie susţine rezultatele Ministerului georgian de Interne, potrivit cărora un oficial din Serviciul militar de informaţii rus este responsabil pentru explozie.

Washington Times a relatat săptămâna trecută că Şota Utiaşvili, director de informaţii şi analize în Ministerul georgian de Interne, a declarat că explozia de la ambasadă şi altele din ţara sa sunt opera unui ofiţer din Serviciul militar de informaţii rus, maiorul Ievgheni Borisov. Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Washington, Ievgheni Horişko, a respins acuzaţiile georgiene.

Un oficial american declară acum, că raportul serviciilor americane de informaţii confirmă versiunea georgiană: „Este scris negru pe alb: Serviciul militar de informaţii rus (GRU) a coordonat exploziile”. Un alt oficial care a citit sumarul de trei pagini al raportului a afirmat că acesta îl menţionează pe maiorul Borisov şi că face o legătură între el şi deflagraţii.

Raportul a fost redactat de CIA, cu sprijinul întregii comunităţi americane de informaţii, şi a examinat explozia de la ambasadă şi pe celelalte care au afectat Georgia începând de vara trecută. Raportul a fost finalizat în decembrie, iar membri ai Casei Albe şi ai Comisiei de informaţii din Senat au fost informaţi în ianuarie. Departamentul de Stat a abordat acest subiect la cel mai înalt nivel cu Ministerul rus de Externe, au subliniat doi oficiali din administraţia Barack Obama.

Un tribunal georgian deja l-a condamnat pe maiorul Borisov, în contumacie, pentru rolul său în explozii. Oficiali americani şi georgieni au declarat că acesta se află în provincia separatistă georgiană Abhazia. 
 
Sursa: Jurnalul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *